Už mu není 20 let, ale 80. Skladatel legendárních hitů Zmožek slaví jubileum

Rodák z Otrokovic Jiří Zmožek pracoval v Havířově v zasilatelském obchodě s gramodeskami a na Janáčkově konzervatoři v Ostravě studoval hru na piano a lesní roh. A právě jemné klavírní motivy byly velkou ozdobou jeho písní, navíc se mu podařilo stírat rozdíl mezi verzí a refrénem, takže skladba měla punc hitu od A do Z.

Gott odmítl vstoupit do "Nebe"

Těsně před přestěhováním do Prahy nabídl Zmožek v roce 1982 píseň s textem Zdeňka Rytíře Tam u nebeských bran Karlu Gottovi. Mistr ji s díky odmítl, aby z ní udělal vzápětí Michal Tučný nesmrtelný šlágr. Další písničky jako třeba To musím zvládnout sám nebo Kantiléna už Gott do repertoáru zařadil a nikdy nelitoval.

[chooze:article;value:486408]

Relativně méně známý Breviář lásky v podání Hany Zagorové získal prestižní cenu médií na festivalu v Sopotech, z Bratislavské lyry Věra Špinarová přivezla stříbro za Meteor lásky. Právě díky Zagorové se autorovi povedlo ztvárnit krásné pop-šansony Biograf láska či Mys dobrých nadějí.

Marie Rottrová nazpívala Zřejmě nikde nejsou kytky a neotřelá byla i LP deska Šel jsem světem v podání předních herců. Samozřejmě nesmíme zapomenout na legendární duet Karla Gotta s Darinkou Rolinsovou Zvonky štěstí, který byl šlágrem také v hitparádách v německy mluvících zemích.

[chooze:article;value:487327]

Nejhezčí dárek vrcholem

Přes 50 zpěváků se sešlo u hitu Nejhezčí dárek a výtěžek z něj šel na pomoc dětem v Nikaragui. Chyběl pouze Gott, který koncertoval v zahraničí. I zde doplnil hudbu Jiřího Zmožka textem Zdeněk Rytíř. Po revoluci zkusil Jiří podnikat a jeho vydavatelství Carmen se věnovalo zejména lidové hudbě.

V otcových stopách se vydal i syn Marcel, který si díky zpěvu, melodickým nápadům i vlastním textům vytvořil velké množství hitů a početné publikum si dokázal udržet dodnes.

[chooze:gallery;value:30483]

První dáma českého pop rocku slaví. Petra Janů měla 70. narozeniny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.