Už příští týden přiletí dosud neviděná kometa. Vidět ji půjde i z Česka

Příští týden čeká Zemi nebeská podívaná. Na nočním nebi se objeví kometa Nišimura, pojmenovaná po japonském amatérském astronomovi Hideu Nišimurovi, který ji objevil teprve v srpnu. Největšího jasu má ale dosáhnout až nyní, kdy přiletí k vnitřním planetám Sluneční soustavy, mezi nimiž je i Země.

Kometa bude viditelná po celý týden, nejjasnější však má být v úterý, kdy se přiblíží na zhruba 125 milionů kilometrů, píše portál CNN. Pozorovat ji mohou lidé na celé severní polokouli, nebude to však jednoduché.

[chooze:article;value:493810]

Astronomové si do poslední chvíle nejsou jistí, jestli bude Nišimura zářit dostatečně jasně na to, aby ji šlo pozorovat pouhým okem. Potenciálním pozorovatelům však radí, aby si vzali alespoň dalekohled. Kromě něj budou potřebovat také dobré počasí a nízké světelné znečištění. Vědci proto doporučují vyjet daleko od měst, jejichž světla by mohla kometu překrýt.

Kometa bude viditelná v hodinách krátce před rozedněním v místech, kde se nachází souhvězdí Lva. Pozorovatelé by měli hledat bílé či narůžovělé světélko těsně nad obzorem na východě, radí portál Space. Na fotografiích se potom objeví kometa zeleně.

Nišimura se podle výpočtů objevuje jednou za 430 až 440 let. Naposledy ji tedy mohli vidět v 16. století, což však bylo ještě před vynálezem teleskopu, který by umožnil pozorování. Bude to tak vůbec poprvé, co budou mít lidé skutečně možnost Nišimuru sledovat.

Kamery zachytily průlet asteroidu nad La Manche. Rozzářil celou oblohu (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.