Už se tam neukazujte, vzkazují Rusové do Prahy po bojkotu Rady bezpečnosti

"Odmítáme, aby nás Rusko kamkoliv předvolávalo. Česko nebude sloužit lživé a prohnilé propagandě agresora. Až bude chtít Rusko v Radě bezpečnosti jednat o stažení svých okupačních vojsk, rádi přijdeme," napsal ministr zahraničí Jan Lipavský na síti X.

Moskva jednání svolala kvůli sobotnímu ostřelování ruského Bělgorodu, které si podle tamějších úřadů vyžádalo 24 mrtvých a přes 100 zraněných. Rusové z něj viní ukrajinskou armádu, která měla mimo jiné použít raketomety RM-70 Vampire české výroby.

Po českých představitelích tak chtěli vysvětlení dodávek zbraní na Ukrajinu. "Rusko bohužel opakovaně využilo platformu Rady bezpečnosti k šíření dezinformací a propagandy ohledně války. Nemáme důvod se domnívat, že dnešní (sobotní) jednání bude v něčem jiné, a proto se Česko nezúčastní," reagovalo české diplomatické zastoupení při OSN.

[chooze:article;value:535145]

"Česko lituje každé ztráty života způsobené nelegální a nesmyslnou agresivní válkou, kterou Rusko vede proti Ukrajině už téměř dva roky. Je to pouze Rusko, kdo je zodpovědný za desítky tisíc obětí na obou stranách konfliktu. Jasná a dlouhodobá česká pozice je, že Rusko musí okamžitě zastavit tuto válku a stáhnout své jednotky z celého území Ukrajiny. Je to jediná cesta k spravedlivému a trvalému míru v souladu s Chartou OSN," dodalo.

Zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij v neděli ráno obvinil Česko ze zbabělosti. "Vaše zbabělost a malomyslnost jsou zaznamenány. Předpokládáme, že Česká republika se již nebude účastnit zasedání Rady bezpečnosti OSN na téma Ukrajina," napsal Poljanskij v češtině.

Rusko masivně zaútočilo na celou Ukrajinu (29. 12. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.