Už se ví, co bude s wagnerovci. Příští cíl: polské hranice

Jedním z nových úkolů takzvané Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina má být výcvik běloruských speciálních sil. S odkazem na běloruské zdroje to uvádí polský zpravodajský web Polsat News. "Jednáme se zástupci Wagnerovy skupiny, kteří nám pomůžou zorganizovat bojový výcvik a podělí se s námi o své nedocenitelné bojové zkušenosti," citoval web náměstka běloruského ministra vnitra Nikolaje Karpenkova.

Dvě ze tří těchto speciálních jednotek přitom sídlí v Brestu a Grodnu, tedy ve městech v bezprostřední blízkosti polských hranic. Třetí pak u hranic s Ukrajinou. Bělorusko mají oficiálně chránit před sabotážemi a ilegálními ozbrojenými skupinami.

[chooze:article;value:512245]

Podle bezpečnostního experta Michala Bruszewského může být ale důvod přesunu wagnerovců k polským hranicím ještě jiný. "Jedním ze scénářů může být, že se ujmou přesunu migrantů přes území Běloruska," prohlásil pro polský web Defence 24. Dodal také, že v oblasti očekává souboj wagnerovců a tamního podsvětí.

Polsko už kvůli wagnerovské hrozbě posiluje bezpečnost na hranicích. Na konci června to oznámil polský místopředseda vlády a šedá eminence tamní politiky Jarosław Kaczyński. "Byla přijata rozhodnutí o posílení naší obrany na východní hranici, a to jak kvůli některým krátkodobým hrozbám, tak těm, které jsou trvalého charakteru," citovala jej Gazeta Prawna.

[chooze:article;value:513012]

Podle českého bezpečnostního experta a bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého jsou tyto kroky pochopitelné. "Určitě to zvýší napětí na polsko-běloruských hranicích. Bělorusové dostanou výcvik, který bude odrážet současné zkušenosti z bojů, například v okolí Bachmutu. Bezpečnostní situaci to ale zásadně neovlivní," řekl pro TN.cz.

Napětí na bělorusko-polské hranici výrazně vzrostlo poté, co běloruský režim začal do Polska v roce 2021 posílat migranty, které hromadně přivážel z Asie. Ještě více se vztahy obou zemí zhoršily, když ruské síly z běloruského území zaútočily v roce 2022 na Ukrajinu.

Poláci posilují ochranu hranic, obávají se zvýšené imigrace a wagnerovců:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.