Už to nedáme, nemáme sílu ani peníze. Síť bezobalových obchodů končí

Konec odůvodnila společnost tím, že obchody, které fungovaly bez obalů, byly v posledních letech v obtížné situaci, zvlášť kvůli dopadům pandemie. Špatný dopad na jejich provoz mělo i to, že lidé začali více využívat dovážkové služby. 

"Náročnou finanční situaci jsme usilovně řešili poslední tři roky a teď přišel čas si přiznat, že to nedáme. Došly síly, energie i peníze," napsala firma na facebooku. Síť prodejen v Česku fungovala deset let. O přesných termínech zavření jednotlivých prodejen bude informovat na svých sociálních sítích. 

[chooze:article;value:508048]

​Poslední bezobalovou prodejnou, kterou by řetězec ještě mohl zachovat, je pobočka v Praze nedaleko metra Hradčanská. Na sociálních sítích totiž majitelé firmy vyzvali veřejnost, aby přispěla na její možné fungování i v budoucnosti. Skončí i spřízněná nezisková organizace, která upozorňovala na životní styl spojený s omezením plýtvání jídla a propagaci ekologického zemědělství. 

Prodejny Bezobalu nabízejí trvanlivé potraviny, čerstvé pečivo a ovoce a zeleninu od českých biofarmářů. Sortiment zahrnuje i ekologickou drogerii a kosmetiku. Bezobalové obchody fungují tak, že z velké části nabízejí nebalené zboží, které si mohou zákazníci odnést ve vlastních obalech a taškách. Tento způsob prodeje měl podle propagátorů omezit zejména plastový odpad, který může být neekologický. 

[chooze:article;value:512624]

​Zpráva o konci sítě těchto prodejen ale zákazníky podle reakcí na sociálních sítí dost překvapila. Kromě vzkazů vyjadřující smutek se objevily i komentáře od nakupujících, které oznámení o ukončení provozu značně rozladilo.

"Prodáváte základní životní potřeby a ne nějaké zbytečnosti, abyste se mohli jen tak rozhodnout zavřít," smutní na facebooku jeden z pravidelných návštěvníků. "To je naprosto šílené. Děsí mě, kolik mých oblíbených malých podniků nepřežilo covid, zatímco korporace si bují vesele dál. Mrzí mě to," posteskla si další uživatelka sociálních sítí. 

Spolek Bezobalu vznikl na začátku roku 2013. Jeho iniciátoři nabízeli zboží a objednávky nejdříve jen úzkému kruhu rodin, postupně začali své působení rozšiřovat. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.