Už třetí rok se v obchodech zdražuje. Skokanem roku je cibule

Aby ušetřil, Jaroslav Novák z Pardubic už loni vařil na týden dopředu a do obchodů vyrážel i pro drobnost. "Když objevím víc slev, tak tam půjdu určitě, ale dneska si tam dojdu i pro tu jednu," poznamenal.

Rok se s rokem sešel a senior je při pohledu do letáků ještě zoufalejší. "Jsem hodně naštvaný. Salám Vysočina 30 deka, který stál ještě před půl rokem 30 kaček, tak dneska i ve slevě stojí 50," prohlásil.

Tři roky srovnáváme ceny jedenácti potravin ve stále stejném obchodě a je zase o něco dráž. Skokanem roku je obyčejná cibule, která několikanásobně zdražila. Loni stála 12 korun, dnes 35.

[chooze:article;value:515990]

Kilo vepřové pečeně zdražilo o 60 korun, brambory stojí pomalu jednou tolik. Mouka se sice dá sehnat za podobné peníze, ale víc stojí chleba. Je sucho a v evropských skladech chybí cukr. Ten zdražil citelně a patrně ještě podraží.  

"Ceny cukru se pohybují kolem 1 000 eur (okolo 24 tisíc korun, pozn. red.) za tunu, před rokem to byla zhruba polovina," vysvětlil ekonom Jan Černohorský. Jen máslo je levnější. O desítky korun navíc ale lidé vydají za sýry. Víc stojí mléko.  

Letošní nákup zase překonal rekord. Je o 160 korun dražší než loni, a dokonce o 260 než v roce 2021.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.