Už žádné válečné zajatce. Velitel Wagnerovy skupiny vydal hrozivý rozkaz

Hrůzný rozkaz vydal vůdce žoldnéřů z Wagnerovy skupiny, která bojuje ve válce na Ukrajině na straně Ruska. Jevgenij Prigožin přikázal svým mužům, aby přestali brát zajatce. Místo toho je mají na místě popravovat, tvrdí agentura Unian.

Prigožin tímto rozkazem reagoval na nahrávku, na níž měli ukrajinští vojáci údajně zastřelit chycené wagnerovce s tím, že zajatce neberou. Kyjev autentičnost nahrávky ani samotnou údajnou popravu nepotvrdil. "Zabijeme každého, koho najdeme na bojišti. Už nevezmeme žádného zajatce," prohlásil na telegramu Prigožin.

[chooze:article;value:499141]

Zavraždění válečného zajatce je přitom bráno jako válečný zločin, který zakazují Ženevské konvence. Kromě samotného zabití je porušením článku 13 Ženevských konvencí také držení vězně v nelidských podmínkách nebo mučení. Právě z těchto zločinů Ukrajina velmi často obviňuje Rusko.

Jako příklad Kyjev uvádí zastřelení ukrajinského vojáka Oleksandra Macijevského, jehož smrt nahráli ruští vojáci. Ti jej měli zabít poté, co zvolal: "Sláva Ukrajině." Jiným příkladem je nedávno zveřejněné brutální video, na kterém ruští vojáci zaživa uřezali hlavu ukrajinskému zajatci.

Rusko podle Prigožina konečně dobylo Bachmut. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrzení popírá. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku dubna:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.