Už žádné zbraně pro Izrael. USA se nelíbí invaze do Rafáhu

"Bidenova administrativa pozastavila dodávku tisíců zbraní Izraeli, včetně kontroverzních dvoutisícových bomb (váží 2 000 liber, tedy asi 900 kilogramů, pozn. red.), v souvislosti s rostoucími obavami z plánu země rozšířit vojenskou operaci v jižní části Gazy," uvedl v úterý Washington Post s odkazem na úterní slova amerických představitelů.

​Deník New York Times informoval, že Spojené státy už minulý týden zadržely dodávku 3 500 bomb kvůli obavám, že by mohly být použity při vojenské operaci na jihu Gazy, a to konkrétně v Rafáhu, kde se ukrývá více než milion lidí. Jejich použití v hustě zabydlené oblasti by dramaticky zvýšilo počet obětí konfliktu.

[chooze:article;value:554286]

Prezident Joe Biden tak poprvé od teroristického útoku vedeného Hamásem ze 7. října využil své pravomoci omezit dodávky zbraní Izraeli za účelem ovlivnění izraelských válečných aktivit v Gaze. Americký prezident dlouhodobě čelí kritice za svou neochvějnou podporu Izraele ze strany některých demokratů, zájmových skupin i části veřejnosti.

Pozastavení dodávky zbraní ale neovlivní dodatečnou pomoc Izraeli ve výši miliard dolarů, kterou Kongres schválil minulý měsíc. "V souvislosti s tím Bidenova administrativa právě schválila zbraně a vybavení pro Izrael v hodnotě 827 milionů dolarů v rámci poslední části zahraničního vojenského financování," uvedl Washington Post s odkazem na slova jednoho z úředníků.

Podívejte se na reportáž TV Nova o miliardové pomoci Ukrajině a Izraeli, kterou v dubnu schválil Senát USA:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.