V 15 letech jela načerno, matka pokuty ignorovala. Když dospěla, přišly exekuce

Pokuty, kvůli které se zadlužila, dostala K. L. už v 15 letech. "Jela dvakrát městskou hromadnou dopravou v Českých Budějovicích bez platné jízdenky, když ji matka se svým přítelem vyhodili z bytu a ona se potřebovala dostat za svým otcem, protože neměla kam jinam jít," argumentovala ve stížnosti k ÚS.

Následně jí měla matka tvrdit, že pokuty asi za dva tisíce korun zaplatila, ale opak byl pravdou. Z pokuty postupně vznikl dluh v řádu desítek tisíc korun. V 18 letech po nástupu do práce pak na její mzdu byly okamžitě uvaleny exekuce ve výši přes 40 000 korun.

[chooze:article;value:542934]

Kvůli splácení si vzala nebankovní půjčky, ty ji ale dostaly do dalších dluhů. Žena je nyní nemajetná, invalidní, pečuje o malé dítě a je samoživitelka. Zastavení exekuce se domáhala u okresního soudu, ale nepochodila. S odvoláním neuspěla ani u krajského. Případ tak přistál u Ústavního soudu.

"Soudy pochybily zejména tím, že odmítly zkoumat, zda exekuční titul nevykazuje zásadní vady, jak v řízení stěžovatelka po celou dobu řízení namítala," popsala mluvčí ÚS Kamila Abbasi. Na platebním rozkazu byla totiž uvedena pouze nezletilá K. L.

"Soudní exekutor navíc začal dlužnou částku vymáhat až v okamžiku dovršení zletilosti," uvedla Abbasi. "V důsledku toho se stěžovatelka při vstupu do svého dospělého života musela zadlužit," doplnila.

[chooze:article;value:548243]

​​"Obecné soudy musí při svém rozhodování chránit zájem dítěte, aby do dospělosti nevstupovalo se závazky, jež mohou mít rdousící efekt," pokračovala mluvčí. Okresní soud podle ÚS pochybil i stanovením odměn za zastupování advokátem. "Byla zatížena dluhem, jehož bagatelní výše se v průběhu let navýšila," dodala. Ústavní senát rozhodnutí nižších soudů zrušil a případem se tak bude opět zabývat okresní soud.

Zde se můžete podívat na kompletní nález Ústavního soudu:

[chooze:document;value:8f71cf25-2e33-47e6-a171-71b3a5c75d20]

Potřebujete poradit s dluhy? Advokáti prozradili, co dělat (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.