V 68 letech do důchodu? Podle personalisty to není možné

Dva roky do sedmdesátky. Senioři budou pravděpodobně muset zapomenout na radovánky s vnoučaty či na jiné kratochvíle. Od pondělí do pátku budou chodit do práce a o víkendu se budou zotavovat z náročného pracovního týdne. Web Novinky.cz informoval, že ministerstvo práce a sociálních věcí zvažuje od roku 2034 zvýšit věk odchodu do důchodu na 68 let.

Podle Marka Strieborného, ředitele z personální agentury Axial, tak vysoká hranice pro penze není možná. "V 68 letech už většina osob není schopna žít běžný produktivní život. Starší lidé to také mají složitější s hledáním práce a stali bychom se zemí s bezkonkurenčně nejvyšším věkem odchodu do důchodu z celé Evropy. Francouzi teď stávkují, aby nemuseli odcházet do penze v 64 letech," upozorňuje personalista.

[chooze:article;value:486492]

​Domnívá se, že ve vyšším věku lidé nebudou moci ani vykonávat práci, pro kterou měli původně kvalifikaci. "Zaměstnance ve vyšším věku bude čekat sociální degradace. Například strojařský inženýr si nejspíš bude muset na vyšší věk hledat jiný a méně náročný obor," vysvětluje Strieborný.

Je nevyhnutelné, že lidé budou muset v průběhu svého života vystřídat různé profese. Upozorňuje na to Tomáš Kostelecký, zástupce ředitele ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. "Pro vyšší věk je vhodná spíše nějaká fyzicky i psychicky méně náročná práce," upozorňuje sociolog.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové se ale bude muset věk odchodu do důchodu v nejbližší době zvýšit ze současných 65 let a je to nevyhnutelné. Populace stárne a na všechny důchodce jednoduše nebude připadat dostatek pracujících, kteří budou do důchodového systému aktivně přispívat.

[chooze:article;value:486007]

​"A nezůstane jen u zvyšování věkové hranice pro odchod do penze. Nejspíš se také bude snižovat poměr hodnoty důchodů k výši průměrných příjmů a také se budou zvyšovat odvody do důchodového systému u zaměstnanců," dodává Šichtařová.

Podle ní není řešení ani uvolňování pravidel pro imigrační politiku. "Představa, že budou imigranti pracovat na důchodce, není reálná. Nikdy není dopředu jasné, kolik přistěhovalců najde na trhu práce uplatnění a kolik z nich bude nakonec spíše závislých na nějakých sociálních dávkách, což ekonomiku státu spíše zatíží," říká ekonomka.

Důchodci v exekuci dostali méně peněz:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.