V Africe se rychle šíří smrtící choroba. Nemoc se objevila i v Evropě

Obávaná a smrtící nemoc se šíří africkými státy. Případy antraxu, způsobeného bakterií Bacillus anthracis, se tam opět množí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se v pěti afrických státech na východě a jihu kontinentu objevilo více než 1 100 případů, u kterých existuje důvodné podezření na antrax. Dvacet lidí na následky nemoci zemřelo.

Největší nárůst hlásí jihoafrická Zambie, pro kterou jde o nejrapidnější nárůst nakažených za posledních 12 let. V devíti z deseti zambijských provincií se bakterií nakazilo 684 lidí a čtyři zemřeli.

Antrax je v tomto regionu sezónní nemocí, která ale častěji napadá dobytek. Ten po nakažení často rychle umírá a pro farmáře je obtížné smrtící chorobu identifikovat. Bakterie navíc dokáže v půdě přežít i 60 let, proto je obtížné se nemoci zbavit.

[chooze:article;value:533468]

​Bakterie způsobující nemoc se vyskytují už jen na několika málo místech, mezi nimiž je i Uganda. Rychlost, s jakou se bakterie rozšířila na velké ploše, ale lékaře děsí.

Antrax se vyskytuje také na několika místech v Evropě. Loni v létě například bakterie vyhladila kravskou pastvinu v Chorvatsku a šest lidí skončilo v nemocnici. V Řecku se zase jedná o nemoc, která přežívá zejména mezi divokou zvěří.

Se změnou klimatu navíc hrozí, že se epidemie antraxu budou objevovat čím dál častěji a rozšíří se i mimo Afriku nebo jižní Evropu. "Vzhledem k tomu, že vidíme častější klimatické extrémy, můžeme v následujících letech očekávat stále větší a rychlejší šíření antraxu," varovala podle portálu Telegraph profesorka biodiverzity a veterinární medicíny Taya Fordeová.

[chooze:article;value:496417]

​Antrax existuje v několika formách. Plicní antrax napadá dýchací systém, střevní útočí na trávící soustavu a kožní antrax se může přenášet drobnými ranami. Nejsmrtelnější variantou je plicní antrax, který bez lékařské pomoci a podání antibiotik končí téměř vždy úmrtím.

Podle amerických Center pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) a kontrolu nákaz byl nedávno v severní Evropě identifikovaný také nový typ infekce, který se přenáší pomocí injekčních stříkaček. Rizikovými jsou tak zejména uživatelé drog, které si aplikují nitrožilně. "Tento typ antraxu se může rychleji šířit v těle a je obtížnější jej rozpoznat nebo léčit," upozorňuje CDC. 

Nemocnice zakazují návštěvy pacientů. Mezi lidmi se šíří covid:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.