V Alabamě zmizel beze stopy šedesátimetrový vysílač místního rádia, lidé se skládají na nový

"Sloganem naší stanice je zvuk Walker County a právě teď, když naše stanice nefunguje, komunita ztratila svůj zvuk a hlas," řekl generální ředitel WJLX Brett Elmore agentuře Associated Press. "Bolí to a bolí to naši komunitu."

Krádež vyšla najevo 2. února, kdy do zalesněné oblasti, kde vysílač stál, dorazila údržbářská četa a zjistila, že je pryč. Pracovníci údržby zjistili, že zmizelo i veškeré další vysílací zařízení, které bylo uloženo v nedaleké budově.

[chooze:article;value:539364]

"Vloupat se do mé budovy a ukrást všechno vybavení a ještě k tomu věž?" kroutil nevěřícně hlavou ředitel rádia nad bizarní krádeží a dodal: "Sakra, nechte mi tu věž - to je ta nejdražší věc, kterou bude třeba nahradit."

https://twitter.com/AP/status/1756151303984554316

Elmore uvedl, že si myslí, že zloději nejprve přestřihli kotvící nosné lano věže, což by způsobilo pád konstrukce k zemi. Ta pak byla podle něj rozřezána na menší kusy a odvezena. "Nějakým docela jednoduchým nářadím, které se dá sehnat v hobbymarketu, by se to dalo rozřezat během chvilky," řekl.

Rozhlasová stanice neměla vysílač ani další vybavení pojištěné a odhaduje, že rekonstrukce si vyžádá 60 000 až 100 000 dolarů. "Jsme malý trh a nemáme tolik peněz," dodal smutně Elmore.

Řediteli se už ozvali lidé z celé země, kteří doufají, že mu pomohou, a na internetu byla spuštěna stránka na GoFundMe, kde mohou lidé na novou vysílací věž přispět. Elmore řekl, že se nejdříve zdráhal sbírku založit, ale přítel ho pak přesvědčil, aby odložil svou hrdost, pokud jsou lidé ochotni pomoci. Do pátečního odpoledne se vybralo už více než 1 100 dolarů.

ABC NEWS uvedla, že stanice vysílá od poloviny 50. let a Elmore, který v rozhlase působí čtvrt století, pokračuje v práci, kterou v této stanici před ním započal jeho otec. "Je to víc než jen práce a rádio," řekl. "Je to prostě součást toho, kým jsem."

Mluvčí Rachel Karrová v pátek potvrdila, že jasperské policie případ vyšetřuje. Ve svém prohlášení uvedla, že krádež byla policii nahlášena 2. února, ale datum a čas činu nejsou známy. Elmore nyní doufá, že se nějakým způsobem vrátí do vysílání. "Podaří se nám to," řekl. "Musím stále věřit, že to zvládneme."

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.