V Alpách uvízli další Češi. Záchrana trvala dva dny, skončili v nemocnici

Muži ve věku 25 a 39 let v neděli zavolali na tísňovou linku a uvedli, že je na hoře Grossglockner v nadmořské výšce 3 200 metrů zranil padající kámen. Muži se ovšem zvládli dostat ke stálému bivaku, který jim poskytl bezpečný azyl, uvedl rakouský web Kronen

Kvůli silnému větru se ale k mužům v neděli ani v pondělí nedostal záchranářský vrtulník. "Museli bychom nahoru vyjet na lyžích z údolí, ale to by bylo příliš daleko. Zvlášť když ti dva nejsou tak vážně zranění a v bivaku je jim docela teplo a mají zajištěné jídlo," vysvětlil odložení záchrany Klaus Brandstätter z Horské služby Heiligenblut.

[chooze:article;value:527271]

​Jeden z mužů byl podle záchranáře zraněn na rameni, jeho kamarád na noze. "Mají nabité telefony. Řekli nám, že si na sjezd netroufají. Jsou ale dobře vybaveni, jako většina horolezců z bývalého východního bloku,“ dodal v pondělí. Podle Brandstättera měli muži smůlu, když narazili do skály.

V úterý kolem deváté hodiny ráno horolezce bezpečně dopravil do údolí policejní vrtulník. "Oba jsou na tom za daných okolností dobře," uvedl policista Alexander Wohlgemuth pro Kurier. Zranění byli přepraveni do nemocnice v Linci. 

Další Češi v problémech

Letos už jde o druhý případ, kdy čeští horolezci uvízli na hoře Grossglockner. V lednu tři Čechy zachraňovalo celkem 14 lidí dlouhých 15 hodin. Náklady na celou akci tenkrát záchranáři vypočítali na 21 500 eur (v přepočtu přes půl milionu korun). Více jsme o této akci psali v tomto článku na TN.cz.

V Alpách se letos zřítila kabina lanovky. Podívejte se na reportáž (1/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.