V Arktidě číhá nebezpečí, které ji nesmí opustit. Vědci připravují monitorovací síť

Vědci upozorňují, že čelíme nové pandemické hrozbě. Tentokrát ji mohou způsobit starobylé viry, které jsou tisíce let zamrzlé v arktickém permafrostu (v trvale nebo dlouhodobě zmrzlé půdě polárních a subpolárních oblastí, pozn. red.) a mohly by se jednoho dne uvolnit. Může za to oteplování klimatu, cituje odborníky britský deník The Guardien.

Kmeny těchto takzvaných zombie virů, jak se jim také říká, už vědci izolovali. Právě po jejich prozkoumání vydali varování, že lidstvo může čelit další hrozbě. Tentokrát ale ne kvůli nové nemoci, jakou byl třeba covid, ale naopak v důsledku nemoci z dávné minulosti.

[chooze:article;value:537682]

​"Je velkou chybou, že se věnuje velmi malá pozornost epidemii, která by se mohla objevit na dalekém severu a mohla by postupovat na jih. Tam nahoře jsou viry, které mohou infikovat člověka a spustit nové ohnisko nemoci," tvrdí genetik Jean-Michel Claverie z univerzity v Aix-Marseille.

Největší nebezpečí podle jeho slov spočívá v tom, že tání arktického mořského ledu umožňuje nárůst lodní dopravy a průmyslového rozvoje na Sibiři. "Připravuje se tam těžba ropy a rudy a kvůli tomu bude nutné prorazit velké díry do permafrostu. Právě toto může uvolnit množství patogenů, horníci budou dýchat viry a následky by mohly být katastrofální," varuje Claverie.

"Skutečně existuje riziko, že by v permafrostu mohl být nějaký vir schopný spustit epidemii nemoci, třeba starobylé formy dětské obrny," souhlasí profesorka virologie Marion Koopmansová z Rotterdamu.

[chooze:article;value:525931]

​Vědci proto chtějí v Arktidě vybudovat monitorovací síť, která by přesně určila rané případy onemocnění způsobené těmito starověkými mikroorganismy. Kromě toho by poskytla karanténu a odbornou lékařskou péči infikovaným lidem, aby se nebezpečí nešířilo dál.

Permafrost pokrývá pětinu severní polokoule a tvoří ho půda, která se dlouhodobě udržuje při teplotách pod bodem mrazu. "Je chladný, tmavý a chybí v něm kyslík, což je ideální pro uchování biologického materiálu. Do permafrostu můžete dát jogurt a může být jedlý i po 50 000 letech," vysvětlil Claverie.

Covid se v populaci dál šíří. Měli bychom být opatrní, varuje virolog (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.