V bance leží tři miliardy, možná patří i vám. Návod, jak postupovat

Tři miliardy korun stále zbývá vyplatit věřitelům zkrachovalé ruské banky Sberbank. Žádat o peníze přitom mohou už skoro měsíc. Původní výplatní lhůta by skončila v pondělí. Aby věřitelé o peníze nepřišli, musela se prodloužit o měsíc.

"Komerční banka byla požádána insolvenční správkyní o prodloužení výplaty věřitelům Sberbank, což následně potvrdil i soud, a výplata věřitelům Sberbank tak potrvá ještě následující měsíc do 15. května," informovala Šárka Nevoralová, mluvčí Komerční banky, která je rozesílatelem zadržovaných peněz.

[chooze:article;value:548013]

Vypadá to, že řada subjektů o své peníze nemá zájem. Mnozí možná nevědí, že o ně musí znovu zažádat. Jak na to?

Výplata proběhne pouze bezhotovostně, v českých korunách a na bankovní účet vedený u bank / finančních institucí v ČR a bude ji provádět výhradně Komerční banka, uvádí banka na svých webových stránkách

Pokud má věřitel více pohledávek, budou vyplaceny jednou souhrnnou platbou. Věřitel může obdržet svou výplatu od Komerční banky následujícími způsoby:

Elektronická forma

Pokud má věřitel v součtu pohledávky do maximální výše 100 000 korun, je možné si zažádat o výplatu elektronicky, a to prostřednictvím webového rozhraní, kde proběhne identifikace věřitele prostřednictvím Bankovní identity nebo KB Klíče.

Fyzická návštěva pobočky Komerční banky

Pokud pohledávky věřitele v součtu převyšují 100 000 korun, musí věřitel navštívit pobočku Komerční banky, kde bude ověřena jeho totožnost a kde sdělí číslo bankovního účtu, na který si přeje peněžní prostředky obdržet. V případě fyzických osob je nutné pro identifikaci věřitele předložit platný doklad totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas.

Vybranou pobočku Komerční banky může věřitel navštívit bez předchozího objednání během její otvírací doby. Dopředu není potřeba nic vyplňovat ani zasílat.

[chooze:article;value:550262]

​Mnoho věřitelů zkrachovalé Sberbank, mezi kterými jsou kraje, města a další organizace a instituce, už ale své peníze má. "Milion 850 tisíc máme zpět, mohli jsme vypořádat bezúročnou půjčku od města a zbytek jsme vypořádali finance, které jsme potřebovali do rozpočtu," sdělila Ljubica Váchová Nováková, ředitelka speciální mateřské školy v Jihlavě. Peníze v bance měl i kraj. "Naše uplatňována částka v rámci insolvence je 2,396 miliardy korun," uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS).

​"Aktuálně je vyplaceno téměř 4 000 osob v celkové výši 23,4 miliardy korun," upřesnila mluvčí Komerční banky Nevoralová.

Peníze přitom původně mohli mít věřitelé už na konci loňského roku. Jenže jeden z nich podal proti výplatnímu rozvrhu stížnost, takže vše ještě musel řešit soud. Ten v polovině února stížnost smetl ze stolu, a tak vyplácení zadržovaných peněz mohlo na konci března odstartovat. Ruská Sberbank se dostala do problémů předloni na konci února, a to kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.