V Benátkách hrozí pokuty za nevhodné oblečení. Radši tam nekrmte holuby

Pokud do Benátek vyrazíte ze severojadranské riviéry, nejjednodušší je dojet autem do Punta Sabbioni. Celodenní parkování vyjde zhruba na 170 korun. Z přístavu pak odjíždí do Benátek a na okolní ostrovy hned několik společností, my jsme si vybrali vodní autobus, takzvané vaporetto.

Na místě vládne pořádný chaos a ani koupená jízdenka on-line čekání ve frontě neušetří. Celodenní lístek, se kterým můžete 24 hodin brázdit celou lagunu, dospělého vyjde na 590 korun. 

[chooze:article;value:511081]

Z vaporetta po půlhodině vystoupíte přímo na náměstí svatého Marka, odkud můžete rovnou na prohlídku Dóžecího paláce. Hned za rohem je slavná Zvonice svatého Marka a také bazilika. Dovnitř vás ale pustí jen ve vhodném oblečení. Na to si ostatně musíte dát pozor po celém městě, za procházku v plavkách můžete dostat pokutu. A to platí i pro krmení holubů, za to vám můžou naúčtovat až 500 eur, což je skoro 12 tisíc korun.

Pokud se vám nechce čekat ve frontě, můžete online koupit vstupenku Skip the line. Ta vyjde na devět eur, což je přes 210 korun. Hlavní ulice jsou turisty doslova přecpané. I proto chtějí od dubna příštího roku Benátčané zavést do centra vstupné. 

[chooze:article;value:510898]

Stačí ale zajít do vedlejší ulice a nikde není ani noha. Mimo turistické trasy se dobře a levně najíte, zkuste třeba místní specialitu, tedy játra. K Aperol Spritzu nebo koktejlu Bellini, který z Benátek pochází, si dejte místní jednohubky Cicchetti. 

Kávu pijí Italové výhradně na stojáka u barového pultu, nejdřív se zamíchá, lžičku neolizovat a můžeme jít na to. Pokud si sednete, je to s přirážkou tří eur za obsluhu.

Ihned po kávě nepijte vodu, dali byste tím najevo, že káva nebyla dobrá. A pozor, cappuccino nebo caffe latte se objednává pouze dopoledne.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.