V Berouně otevřeli nejmodernější psychiatrii. Léčit tam budou i světlem

Když se řekne psychiatrická léčebna, řada lidí si představí tmavé místnosti s mřížemi. Nové supermoderní zařízení v Berouně ale dává psychiatrii úplně nový rozměr. O pětipatrové budově, která má rozlohu 25 tisíc metrů, se začalo uvažovat už v roce 2015.

"Akutní psychiatrická péče tady byla dlouho zanedbaná, všichni jste si všimli, jak to vypadá ve zbytku republiky a chtěli jsme ukázat, že psychiatrická léčba může být v hezkých prostorech," řekl majitel Sotirios Zavalianis.

Stavět se nakonec začalo až v roce 2019 a vyšlo to na 1,2 miliardy korun. V zařízení mohou pacienti provozovat i řadu pohybových aktivit. K využití je tu například tělocvična, fitness centrum nebo třeba sauna a bazén. Na bezpečnost ale vždy budou dohlížet odborníci.

Osvětlení celého zařízení odpovídá přirozenému dennímu světlu a kopíruje běžný den. Díky tomu dokáže rytmizovat základní biorytmy pacientů. Zařízení nabídne ale i řadu dalších forem terapie, které jsou v Česku zatím nedostupné.

[chooze:article;value:497753]

​Nabízí téměř všechny možné dostupné terapeutické aktivity. "Ať už farmakologické nebo psychoterapeutické, pak jsou to aktivity, které podporují kreativitu a vyjádření jiným než slovním způsobem, tam řadíme arteterapii, muzikoterapii nebo tvůrčí ateliéry, práce s hlínou, práce se dřevem," řekl Martin Holý, náměstek pro duševní zdraví Rehabilitační nemocnice Beroun.

 V zařízení jsou i nadstandardní apartmány, které jsou uzpůsobeny tak, aby v nich s pacientem mohla zůstat rodina. Všechny pokoje jsou zabezpečené, aby si pacient nemohl žádným způsobem ublížit. "Používáme kliky, které jsou speciálně uzpůsobeny, aby se na nich nedal pověsit provaz, kterým by si mohl pacient ublížit. Samozřejmostí jsou nerozbitná skla a přizpůsobený nábytek, který nemá ostré hrany," dodal Holý.

Zařízení nyní jedná s pojišťovnami, se smlouvami by to ale podle majitele neměl být problém. Od 26. června se tu budou hlásit první pacienti na lůžkové oddělení, které zahájí pilotní provoz 10. července.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.