V Británii obvinili čtveřici mužů, která stojí za krádeží zlaté toalety za sto milionů korun

Toaleta byla součástí tehdejší výstavy současného umění italského umělce Maurizia Cattelana a byla umístěna do místnosti naproti pokoji, kde se narodil někdejší britský premiér Winston Churchill, píše britský Daily Mail. Ukradena byla pouhý den po jejím odhalení.

V souvislosti s krádeží tohoto uměleckého díla byla obviněna čtveřice mužů ve věku 35–39 let. Obvinění se týká vloupání, spiknutí za účelem převodu majetku pocházejícího z trestné činnosti a z převodu majetku pocházejícího z trestné činnosti.

[chooze:article;value:515213]

Zloději při krádeži způsobili v paláci značné škody a poškodili vodovodní potrubí. Toaleta italského umělce byla funkční a byla k dispozici návštěvníkům.

https://twitter.com/AFP/status/1721613421144428549

Vrchní státní zástupce Shan Saunders z Crown Prosecution Service uvedl, že "CPS schválila obvinění v souvislosti s krádeží zlaté toalety z Blenheimského paláce v roce 2019". Trestní řízení proti Jamesi Sheenovi, Michaelu Jonesovi, Fredovi Doeovi a Borovi Guccukovi nyní běží a každý z nich má právo na spravedlivý proces.

Zlatá toaleta byla poprvé instalována v roce 2016 v Guggenheimově muzeu v New Yorku. Autor ji nazval "Amerika" a vidělo ji na 100 000 návštěvníků. Pro Cattelanovu první samostatnou výstavu ve Velké Británii byla přesunuta do Blenheimského paláce v hrabství Oxfordshire.

Umělec Cattelan v době krádeže řekl, že doufá, že šlo o žert, a zeptal se: "Kdo je tak hloupý, aby ukradl záchod?" Generální ředitel paláce Dominic Hare mezitím prohlásil, že doufá, že "nesmyslná" krádež dílo "zvěční". Dodal, že je "hluboce ironické", že dílo "zobrazující americký sen" a elitní objekt zpřístupněný všem byl "okamžitě odcizen a skryt před jejich zraky".

Čtveřice mužů je předvolána k oxfordskému magistrátnímu soudu na 28. listopadu 2023 .

Skupina ozbrojenců v Mexiku ukradla 20 kontejnerů plných zlata a stříbra (6/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.