V Británii se narodily první děti s DNA od tří lidí. Lékaři zjistili přelomovou věc

Umělé oplodnění v novém světle. Pokud žena nemůže otěhotnět a ještě trpí vzácnou genetickou chorobou, kterou může přenést na dítě, stačí podle britských vědců dvě vajíčka, tedy od dvou žen. Spermie stačí od jednoho muže.

"V každé buňce našeho těla, s výjimkou červených krvinek, máme tisíce mitochondrií. Jsou to malá tělíska a zajímavé na nich je, že obsahují velmi malý kousek vlastní DNA," vysvětlil profesor reprodukční genetiky na Oxfordské univerzitě Dagan Wells.

Právě mitochondrie v sobě nosí genetické vady, které pak způsobují například epilepsii, srdeční onemocnění nebo mentální postižení. A právě tyto mitochondrie se přenášejí z matky na dítě.

[chooze:article;value:500861]

​Vědci tak ženě s vadnou mitochondrií odeberou genetický materiál z jejího vajíčka a přenesou ho do vajíčka dárkyně, která má zdravé mitochondrie. Dědičná choroba se nepřenese a na svět přijde zdravé miminko.

Studie je ovšem stále v plenkách a mnoho lékařů ji považuje za zbytečnou, nebo dokonce nebezpečnou. "Tyto studie byly obvykle buď málo sledované, nebo vůbec. Nebo se o nich podávaly spíše nejasné zprávy," upozornil Wells.

Velká Británie se v roce 2015 stala první zemí na světě, která dala povolení k této experimentální metodě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.