V Británii sílí tlak na abdikaci Karla III. Lidé by chtěli na trůně Williama

[chooze:gallery;value:33546]

​Od neděle má Dánsko nového krále Bedřicha X. Novým panovníkem se stal po nečekané abdikaci své matky Markéty II., která Dánsku vládla 52 let. Pozornost vzbudilo hlavně to, že se jako vůbec první dánský panovník po více než 900 letech trůnu dobrovolně vzdala, jak poznamenává agentura AP. "Čas už si vybírá svůj daň," poznamenala před začátkem nového roku v projevu. Média nyní spekulují o tom, že by se jejím rozhodnutím včas odejít mohli inspirovat další vládci. 

Stárnoucí panovníci vládnou evropským monarchiím už několik desetiletí. "Královna Markéta II. následuje příklad dalších monarchů v minulých letech v Nizozemsku, Belgii a Španělsku. Tlak sílí i na 77letého Karla XVI. Gustava ve Švédsku," poznamenává komentátor deníku Guardian Simon Jenkins s tím, že 75letý Karel III. už taky nepatří mezi nejmladší, přestože je na trůnu nováčkem. Zvlášť na posledního jmenovaného, a toho nejznámějšího ve společenských rubrikách magazínů, podle něj sílí společenský tlak. 

[chooze:article;value:537211]

​Současný trend nazývá komentátor ústupem od "geriatrické monarchie" a připomíná, že ve Španělsku pod tlakem veřejnosti odešel v roce 2014 kvůli korupčním kauzám král Juan Carlos I., kterému je teď 86 let. V roce 2019 odstoupil tehdy 85letý japonský císař Akihito ze zdravotních důvodů a už v roce 2013, těsně před svými 75. narozeninami, přenechala trůn svému synovi Vilému-Alexandrovi nizozemská královna Beatrix. Nedlouho poté ke stejnému kroku přistoupil belgický král Albert II., který v 79 letech sdělil, že jeho zdraví mu neumožňuje naplno se věnovat funkci. 

"Abdikace jsou stále častější, protože evropští monarchové jsou prostě stále starší," podotýká dánský historik Lars Hovbakke Sørensen pro web ABC News. "Proto máme v Evropě více starých panovníků a hlavně starších korunních princů a korunních princezen," dodává. Podobně přelomovým odchodem byla ve stejném roce i abdikace papeže Benedikta XVI. nebo konec katarského emíra, který v 61 letech přenechal moc svému 33letému synovi a dosavadnímu korunnímu princi Tamímovi. 

[chooze:article;value:446134]

Krátká vláda Karla III.?

V souvislosti s vlnou abdikací kvůli pokročilému věku si britští komentátoři stále častěji pokládají otázku, zda nenastal čas odchodu i pro 75letého Karla III., který ale na trůn čekal celý život a zatím se na něm moc dlouho neohřál. Podle experta na královskou rodinu Phila Dampiera by o možnosti vzdát se trůnu král přemýšlel, pokud by cítil, že se zhoršuje jeho zdravotní stav a "usoudil, že je správný čas na to předat žezlo Williamovi a Kate, dokud jsou pořád mladí".

S úvahami o konci krále ale nesouhlasí spisovatelka Victoria Arbiterová, která si myslí, že situace Markéty II. a Karla III. se nedá srovnávat. "Ona byla na trůnu více než půlstoletí, král Karel III. je tam sotva dva roky. Tyhle výzvy různých komentátorů nemají žádné opodstatnění," sdělila webu Business Insider s tím, že je podle ní naopak král v plné síle a trůnu se rozhodně po letech čekání nebude jen tak vzdávat.

I tak ale podle některých komentátorů nelze ignorovat fakt, že 41letý princ William je u britské veřejnosti o poznání populárnější a jako vládce pro většinu přijatelnější. Ze všeho nejvíc je dle komentátora Richarda Fitzwilliamse pravděpodobné, že Karel III. určitě neabdikuje, jenom bude postupně dávat Williamovi a princezně Kate stále více pravomocí.

Dánská královna Markéta II. po 52 letech na trůnu abdikovala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.