V Brně má vyrůst lanovka. Ornitologové sepisují petici, bojí se o tisíce ptáků

Ptačí zimoviště uprostřed města. Obrovská hejna krouží nad Brnem a nocují v lesíku, který je rájem pro všechny ornitology. "Zimuje tady asi 6 000 ptáků, registrujeme 60 druhů, z toho 30 je zvláště chráněných," popsal předseda jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Jan Sychra.

Už za pár let ale ptáci nebudou nad lesem sami, lokalitu protne lanovková dráha se 70 kabinkami, která má převážet až 2 000 lidí za hodinu. Dopravní podnik si od lanovky slibuje, že uleví přetíženým spojům. Propojit lokality vzduchem je prý asi čtyřikrát levnější než budovat trať pro tramvaje. "Pokud vše klapne, chceme příští rok stavět," avizovala mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

[chooze:article;value:530181]

O lanovce se mluví roky, ale připomínky ornitologů se poprvé objevují až teď. Počítali s tím, že proběhne řádné posouzení vlivu stavby na životní prostředí. "My jsme museli při žádosti o stavební povolení získat posudek odboru životního prostředí," doplnila Tomaštíková.

Úředníci rozhodli, že dráha nemá významný vliv na životní prostředí, a proto se nebude posuzovat podle zákona. Ornitologové teď plánují do ptačího zimoviště exkurze, aby lidem ukázali, jak vzácnou lokalitu ve městě mají. V krajním případě prý podají žalobu.

Podobný projekt v Praze, kterým je lanovka z Podbaby do Bohnic, přitom nechal tamní magistrát posoudit podle zákona o ochraně přírody a stavbu úřad zamítl kvůli nepřijatelnému vlivu na krajinný ráz Trojské kotliny.

"Věřím, že je to zajímavé téma pro turisty, ale samozřejmě i pro Brňáky, kteří často říkají, že na Špilberk nechodí, protože je to moc vysoko," uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc. Projekt za zhruba 350 milionů korun chtěl přivést dráhu na kopeček s převýšením necelých 60 metrů, nakonec zůstalo jen u studie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.