V Brně se konal sjezd ČSSD. Hledala na něm cestu z krize

Česká strana sociálně demokratická měla v historii samostatné České republiky pět premiérů a osmkrát byla ve vládě. V předloňských volbách se se ziskem 4,65 % hlasů poprvé nedostala do Sněmovny. O moc lepší to sociální demokraté momentálně nemají ani v horní komoře Parlamentu. V současném složení Senátu je totiž pouze jeden člen ČSSD.

To, že je strana v krizi, bylo poznat na první pohled. "Sociální demokracie se nachází v jedné ze svých nejtěžších chvil. V jedné z nejtěžších chvil, které ve své historii zažila," nechal se slyšet její předseda Michal Šmarda.

[chooze:article;value:483163]

"V takové situaci se strany často obracejí ke kompletnímu rebrandingu, kdy s novým předsedou přichází zcela nová vizuální identita, nová vize, nový směr kupředu. Možná, že v případě sociální demokracie, jejíž značka je významně poškozena, by tohle mohla být jedna z těch malinkatých částí, která by jí potom mohla v součtu pomoci," myslí si Karel Komínek z Institutu politického marketingu.

Pomoci má straně také užší spolupráce s odbory. ČSSD na sněm přijely podpořit s kandidátem na prezidenta Josefem Středulou v čele. 

"Sociální demokracie byla v minulosti vnímána jako strana, která komunikovala s lidmi především prostřednictvím svých ministrů a poslanců. Dneska musí být vidět především v jednotlivých městech a obcích. Musí mluvit jazykem, kterému lidé rozumí. Musí být mnohem více aktivistická," radí straně politolog Lukáš Jelínek.

[chooze:article;value:483145]

Vypořádat se strana musela také s dluhem 300 milionů, který současné vedení zdědilo po svých předchůdcích. Straně se navíc výrazně snížily příspěvky od státu. Loni dostala pouze 4 miliony – místo dřívějších zhruba 160 milionů korun ročně.

ČSSD tak musela sáhnout k obrovským škrtům. Opustila například část pražského Lidového domu, kterou teď pronajímá. Dřívější sídlo sociální demokracie se tak přestěhovalo do skromnějších prostor. Prodat strana musela i Lannův palác v centru Prahy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.