V Bruntále zabíjela droga, která ničí USA. Ženu měl předávkovat její přítel

Fentanyl je droga velmi rozšířená ve Spojený státech. Silný opiát s účinky podobnými morfinu, ale až 100x silnější, si tam každoročně vyžádá desítky tisíc mrtvých. Teď už řádí také v Česku. Podle policie droga vzala život 43leté ženě v Bruntále.

"Ke konci měsíce července přijali bruntálští policisté oznámení o úmrtí 43leté ženy v Bruntále. Při zjišťování, shromažďování a vyhodnocování všech skutečností a okolností pojali podezření, že ke smrti mohlo dojít po užití drog," sdělila k případu mluvčí policie Olomouckého kraje Pavla Jiroušková.

Následné vyšetřování krajských kriminalistů ukázalo, že se nejspíš nemýlili. Všechno mělo začít návštěvou. Devětadvacetiletá žena měla navštívit 49letého muže a jeho o šest let mladší přítelkyni. Místo lahve vína a brambůrků s sebou na návštěvu ale údajně přinesla fentanylové náplasti, ze kterých podle policie drogu na místě vyextrahovala.

[chooze:article;value:515988]

Zatímco část drogy měla tato žena použít sama, druhou měla darovat svému 49letému kamarádovi, v minulosti pravomocně odsouzenému drogovému dealerovi, za přespání. Ten měl následně drogu opakovaně užívat a na konci července ji měl do žíly vpíchnout také své silně opilé přítelkyni. "U poškozené došlo ke kombinované intoxikaci alkoholem a fentanylem a krátce po užití zemřela," tvrdí policie ústy Jirouškové.

Policie muže i jeho 29letou kamarádku ještě ten den zadržela. "Vrchní komisař následně zahájil trestní stíhání dvou osob ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy," sdělila TN.cz Jiroušová s tím, že obviněným hrozí trest odnětí svobody až do výše 18 let. Stíháni jsou vazebně.

Fentanyl vznikl jako lék proti bolesti, zvláště v USA se z něj ale stal rozsáhlý problém. Podle amerického Úřadu pro potírání drog je předávkování touto látkou nejčastější příčinou úmrtí v USA pro lidí mladší 50 let. Jen v roce 2021 tam takto zemřelo 107 375 lidí. Zemřelí navíc často asi ani nevěděli, že si jej vzali. Dealeři tam totiž fentanyl s oblibou přimíchávají i do jiných drog. Člověka přitom můžou zabít už jen dva miligramy.

O svých zkušenostech s drogami promluvila pro TV Nova i primátorka Brna Vaňková:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.