V Bruselu pokračuje summit lídrů EU. Projednají posílení ekonomiky i volný trh

Středeční jednání ovlivnil hlavně útok Íránu na Izrael. Lídři členských států Evropské unie se shodli na přijetí dalších sankcí proti Teheránu. Ty by se měly vztahovat na íránské vojenské drony nebo rakety. Prezidenti a premiéři zároveň vyzvali ke zdrženlivosti obě strany konfliktu, tedy jak Írán, tak Izrael.

Řeč přišla také na válku v Pásmu Gazy. Tam lídři zopakovali postoj, který přijali na předchozích jednáních. Tedy to, že Evropská unie je připravena pokračovat v humanitární podpoře palestinských civilistů. A je ochotná také podat pomocnou ruku pro organizaci mírových jednání.

[chooze:article;value:551510]

Čtvrteční jednání bude zasvěcené hlavně konkurenceschopnosti a volnému trhu. Cílem je podle Evropské rady vybudování perspektivní ekonomiky, která sedmadvacítce zajistí prosperitu do dalších let.

Situaci ovlivní také nedávné stávky zemědělců po celé Evropě. Právě v souvislosti s nimi se bude hledat způsob, jak udržet unijní zemědělství konkurenceschopné a odolné. Prezidenti a premiéři členských států na podobné téma diskutovali už v březnu a v červnu loňského roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.