V Bruselu se sešli evropští lídři. Jednají o energetice i vyzbrojení Ukrajiny

Lídři zasedli k jednacímu stolu už ve čtvrtek, kdy se bavili o několika návrzích Evropské komise. Jeden z nich se týkal reformy energetického trhu. Ta by se podle Evropské rady měla stihnout nejpozději do konce letošního roku. Pokud se tak stane, řadu dopadů pocítí hlavně koncoví zákazníci. Počítá se totiž například s tím, že po reformě budou muset dodavatelé nabízet zákazníkovi vždy smlouvy s pevnou cenou elektřiny.

Na návrh komise lídři prodiskutovali i podporu zelené ekonomiky. Cílem je co nejvíce investovat do zelených zdrojů energie. Jenže jednotlivé státy se mezi s sebou přou o to, jak se postavit k jádru. A čtvrteční diskuse shodu nepřinesla.

[chooze:article;value:494638]

Hned na úvod jednacího dne přišla řeč také na válku na Ukrajině. První den summitu zhodnotil premiér Petr Fiala (ODS). "Musím říct, že čtvrteční Evropská rada byla ve znamení velmi silné jednoty a jasného postoje evropských zemí, pokud jde o podporu Ukrajině a další kroky proti Rusku. Bavili jsme se o tom, že se připravuje další sankční balíček, ale jedním z hlavních témat byly společné nákupy munice," řekl Fiala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.