V části Evropy roste počet případů HIV. Výskyt viru eviduje i Česko

[chooze:gallery;value:36964]

​Východní Evropa bojuje s nárůstem HIV pozitivních pacientů. Podle nové zprávy programu OSN pro HIV/AIDS se od roku 2010 zvýšil počet diagnóz zhruba o 20 procent. Stoupl i počet úmrtí souvisejících s AIDS, a to o 34 procent. Má jít o celosvětově nejrychlejší tempo růstu.

Podle poradce Světové zdravotnické organizace Michela Kazatchkina, kterého citoval deník The Guardian, je jedním z faktorů ovlivňujících nárůst infikovaných vliv Ruska, který je v sousedních zemích "jasný a roste". Většina nakažených je totiž údajně z gay komunity, která v Rusku nemá žádnou podporu. Infikovaní se tak často bojí k onemocnění přiznat a léčit ho.

​Střední Evropa je na tom oproti východní části Evropy, co se výskytu HIV týká, výrazně lépe. Oproti roku 2010 tu počet pozitivních klesl o 34 procent, stejně tak jako v západní části Evropy a severní Americe. V Česku zůstává úroveň infekce nízká.

[chooze:article;value:562856]

Podle Státního zdravotnického ústavu (SZÚ) bylo v roce 2023 zachyceno 253 nových případů, z toho 121 bylo občanů České republiky a 132 cizinců, kteří u nás mají dlouhodobý či trvalý pobyt. Z celkového čísla je mezi novými případy 213 mužů a 40 žen.

"Průměrný věk nově diagnostikovaných mužů byl zhruba 38 a u žen 46 let. Při zjištění infekce HIV bylo 165 infikovaných v asymptomatickém stadiu, 29 ve stadiu akutní infekce a pozdní záchyty představuje 16 nemocných ve stadiu symptomatickém non-AIDS a zejména 43 ve stadiu AIDS,“ upřesnil vedoucí Oddělení biostatistiky Marek Malý.

I v České republice se HIV nejčastěji přenáší sexuální cestou. Vloni šlo o téměř 87 procent případů. "Mezi novými případy byla více než polovina, tedy 134 infekcí, zjištěna u mužů majících sex s muži. Z nich 4 byli také injekčními uživateli drog. Přenos mezi muži majícími sex s muži je dlouhodobě dominantním rysem výskytu HIV infekce v ČR, nicméně v posledních letech jeho podíl mezi novými případy výrazně klesl," doplnil Vratislav Němeček ze SZÚ.

Ústav zdůrazňuje, že právě prevence je tím, co pomáhá udržet v Česku HIV pod kontrolou. Příkladem je Evropský týden testování, během kterého se kdokoliv může anonymně otestovat na HIV i žloutenku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.