V části Francie se šíří nebezpečná nemoc. Situace je kritická, varují lékaři

Místní obyvatele ostrova Mayotte v Indickém oceánu, který patří Francii, bojují s nebezpečnou nemocí. Úřady v pátek oznámily první lokální případy cholery, informovala francouzská televize France 24.

Zdravotní úřad ARS podle televize upřesnil, že tři noví pacienti se pravděpodobně nakazili po kontaktu s nemocným člověkem. Ten ale předtím nevyhledal lékaře ani se nijak neléčil. Tito nemocní se přidali k deseti importovaným případům, které na ostrově zjistili minulý měsíc. 

"Během 48 hodin se tak na ostrově zdvojnásobil počet nemocných a lékařský personál v tamní nemocnici zvládá situaci, která je kritická, jen velmi těžce," sdělil ředitel ARS Olivier Brahic.

[chooze:article;value:552180]

​"Zmínění tři nakažení pocházejí z regionu Koungou na severovýchodě ostrova. Jde o ženu, muže a dítě, kteří ale nejsou příbuzní," upřesnil Brahic. Dodal, že je nutné co nejrychleji zjistit, jak se nemoc šíří a kolik dalších nemocných na ostrově v současné době je. "Musíme zahájit masivní kampaň očkování a podávání antibiotik," dodal Brahic. V ostrovní nemocnici otevřeli druhé oddělení, které je vyhrazené pro léčbu cholery. 

Na Maoytte prý nemoc zavlekli migranti ze sousedního souostroví Komory, které od začátku letošního roku bojuje s epidemií cholery. Loni tam připravila o život stovky lidí. 

Cholera je infekční onemocnění, které typicky způsobuje těžký průjem, zvracení a svalové křeče. Snadno se šíří především v zemích či oblastech s nižším hygienickým standardem a nedostatečným systémem čištění odpadních vod.

Mayotte je jedním z nejchudších administrativních regionů Francie. Místní se bouří proti migrantům, nelíbí se jim, že i když Paříž slíbila, že zpřísni pravidla udělování francouzského občanství, zatím se tak neděje. Mayotte je součástí souostroví Komory a v roce 1974, kdy se ostatní ostrovy snažily získat nezávislost, hlasoval pro to, aby zůstal součástí Francie.

Nelegální migranti utíkají před chaosem. Nejčastěji jde o muže (4/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.