Moderní bydlení

V části krajů skončila povolební jednání. ANO se z opozice přesouvá do vedení

Spokojenost byla vidět na tvářích poslanců Radima Fialy (SPD) a Ladislava Oklešťka (ANO). Oba si před pár dny plácli a před polednem zpečetili koaliční smlouvu v Olomouckém kraji. "Volič to rozdal tak, že každá jiná kombinace by byla zrada na těch voličích," prohlásil budoucí hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

"ANO a SPD jsou schopny spolu vládnout, protože mají velmi podobný pohled na svět," pronesl budoucí zastupitel Olomouckého kraje Radim Fiala. Okleštěk se tak po čtyřech letech vrátí do hejtmanského křesla.

To Petr Koleta (ANO) bude na Královéhradecku nováčkem. "Koalice se v našem kraji nerodila úplně lehce. Proto jsem rád, že se skoro po těch třech týdnech zde můžeme potkat," sdělil budoucí hejtman Královéhradeckého kraje Petr Koleta. ANO se tam spojilo s Hlasem samospráv, Trikolorou, PRO, Svobodnými a SPD. Mimo hru skončil bývalý policejní prezident a dosluhující hejtman Martin Červíček (ODS)

[chooze:article;value:576956]

​Pardubický kraj povede už ve čtvrtém volebním období staronový hejtman Martin Netolický kandidující za uskupení 3PK. V koalici je s ním hnutí ANO, Koalice pro Pardubický kraj, TOP 09 a ODS.

Lidovec Jan Grulich zůstane u kormidla Jihomoravského kraje a Martin Kuba na jihu Čech – ODS tam bude vládnout sama. Bez partnera si vystačí ANO v Karlovarském kraji. Hejtmankou bude nejspíš Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Exhejtman Petr Kulhánek (KOA) už má nový post: křeslo ministra pro místní rozvoj.

V Ústeckém kraji volby vyhrálo hnutí ANO. Na koalici se dohodlo s ODS a hnutím Lepší sever. Podepsáno ale ještě není. Stejně jako ve středních Čechách, kde pokračují jednání. V Plzeňském kraji chce být hejtmanem Kamal Farhan z hnutí ANO.

[chooze:article;value:577425]

​Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) si dělá zálusk na už čtvrté funkční období. Starostové pro Liberecký kraj si plácli s koalicí SPOLU. V Moravskoslezském kraji vítězné hnutí ANO vyměnilo koalici SPOLU za SPD. Na ustavující zastupitelstvo si musí počkat dvojblok ANO–STAN, který ve Zlínském kraji sestavil hejtman Radim Holiš.

"Doposud nemáme rozhodnutí soudu k podáním ke krajským volbám, která soud obdržel," uvedla mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková. Nevyřešené stížnosti na volby trápí i koalici ANO a sociálních demokratů s tichou podporou SPD na Vysočině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.