V centrální části USA zuří tornáda, stovky domů srovnala se zemí

Tornáda provázejí extrémní počasí v pásu od Texasu po Michigan, které má trvat do neděle. Do pátečního večera místního času meteorologové evidují na 60 tornád, uvedla agentura AP.

Nejsilnější udeřilo v okolí Omahy, největšího města v Nebrasce. Poškodilo stovky domů, mnohé srovnalo se zemí. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti.

Po zásahu tornáda se zřítila průmyslová budova a uvěznila uvnitř na 70 lidí. Tři z nich utrpěli zranění, která je neohrožují na životě. Spolu s ostatními je museli vyprostit hasiči.

[chooze:article;value:552103]

​"Celá čtvrť na sever od nás je prakticky srovnaná se zemí," cituje AP obyvatelku Elkhornu na předměstí Omahy. Před blížícím se tornádem se stačila ukrýt. Stejně jako většina obyvatel. Propracovanému varovnému systému místní přičítají, že zatím nejsou hlášeny žádné oběti a v nemocnici skončilo s lehčími zraněními jen pár lidí.

Záchranáři chodí dům od domu, spíš od trosek k troskám, a hledají, jestli v nich není někdo uvězněn. Předpokládají, že celkové škody budou značné.

Poblíž Waverly jihozápadně od Omahy tornádo vykolejilo vlak. Na jiném místě převrátilo tahač s návěsem.

[chooze:article;value:532334]

​Extrémní počasí má pokračovat do neděle. Varování před tornády platí v pásu od Dallasu po Chicago. Stejně jako před bouřkami s kroupami o velikosti baseballového míčku.

V centrální části Spojených států začala podle CNN vlna klasického jarního špatného počasí, které zapříčiňuje vlhký vzduch proudící z Mexického zálivu spolu s narůstajícím horkem, což jsou podmínky pro vznik silných bouřek.

Přes USA se hnala tornáda. Skryl jsem se pod spacák, pak začalo peklo, popsal muž (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.