V červnu zemřelo na silnicích už 23 lidí. Prázdniny budou nejrizikovější

Dolní Žandov a Žalmanov na Karlovarsku, Slaný a Velvary na Kladensku, Rumburk, Koclířov na Svitavsku. Místa, která se v posledních dnech zapsala do policejních statistik černým písmem.

Porovnání letošní a loňské nehodovosti od ledna do konce května ukazuje u těch nejdůležitějších údajů pokles, červen to ale podle všeho změní. Za prvních osm dní zemřelo už 23 lidí. To je více než za některé celé měsíce.

[chooze:article;value:508298]

"Ty dopravní nehody mají jednu stále se opakující příčinu. Je to přeceňování schopností, nedodržování rychlostních limitů a nevěnování se řízení související s přejetím do protisměru," popsal ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Nehod začalo přibývat se zlepšením počasí. Ty nejteplejší měsíce, kdy lidé nejvíce cestují, přitom teprve přijdou. Policisté i odborníci vyzývají k opatrnosti. "Tím, jak začnou prázdniny, lidem začnou dovolené, tak to může souviset i s tím, že jsou roztěkaní, možná méně soustředění," řekl psycholog Tomáš Morávek.

"Bohužel ten plyn máme často víc sešlápnutý, jsme víc unavení, protože jsou to delší trasy," uvedl Igor Sirota, mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK).

[chooze:article;value:508071]

Dálnice jsou podle statistik až šestkrát bezpečnější než všechny ostatní typy silnic. Riziko nehody je tam výrazně nižší. Když už se ale stane, jsou následky o to horší. "Mohou hrát negativní roli povětrnostní podmínky, tedy příliš teplé počasí," pokračoval Zlý.

"Mají vliv, ty letní teploty, skoro stejný, jako kdybyste požil nějaký alkohol," dodal Sirota.

Bez nehod se neobešel ani poslední pracovní den tohoto týdne. Při havárii autobusu v Litvínově se zranilo osm lidí, jednoho musel přepravit do nemocnice vrtulník.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.