V české společnosti narůstá agrese. Přibývá i vražd, které jsou brutálnější

Lidé, kteří emočně přestávají být lidmi – tak to podle psychologů v poslední době vypadá v české společnosti. "Máme tady zvýšenou inflaci, počasí se chová nestandardně, většina lidí není spokojena s politickou situací, proto může logicky narůstat i frustrace ve společnosti," vysvětluje psycholog Petr Šobra.

Právě proto přibývá i vražd. Ještě v roce 2018 jich po celé republice kriminalisté vyšetřovali 116, loni to bylo už 150 a letos jen do června to je 76. Podle kriminalistů jsou vraždy oproti jiným rokům brutálnější.

[chooze:article;value:516963]

​Lidé se neštítí vraždy vlastního dítěte, vyvraždění celé rodiny anebo naopak vraždy neznámého člověka. Nedávno třeba opilý muž kvůli tomu, že byl rozčílený, zabil kolemjdoucího, který byl nevidomý. Kriminalisté zjistili, že slepého muže měl útočník přehodit přes zábradlí do řeky Jizery.

Agrese podle psychologů přibývá i na silnicích. Výjimkou tak nejsou ani řidiči, kteří dělají třeba naschvály. I dospívající jsou podle psychologů čím dál agresivnější. "Nechci to bagatelizovat, ale já si dovedu představit, že se prostě nudí," říká Šobra. 

Přibývá i sporů a hádek mezi sousedy. Problémy prý způsobuje třeba hlasitá hudba, štěkající pes anebo to, když soused začne brzo ráno sekat trávník. Některé sousedské spory se táhnou i desítky let, stejně jako v případě dvou rodin z Roztok u Prahy.

[chooze:article;value:514329]

​Rodina Koudelkových je prý z chování sousedů nešťastná. Ostříhali jim několik vzrostlých stromů, některé prý i polili chemikáliemi, a dokonce zničili i některé kamery. "Je to soustavný boj, my už jsme v takovém stresu z toho. Když soused něco stříhá, tak to dělá vždycky tajně, dělá to v noci, anebo když nejsme doma," svěřila se televizi Nova paní Zuzana. 

Štáb chtěl mluvit i s druhou stranou, paní Barbora to ale rozvádět nechtěla. "V žádném případě se nebudu vyjadřovat. Za dvacet let udávání a policie už nás to přestalo bavit," řekla. Jediná věc, na které se tedy rodiny shodnou, je ta, že spor se vleče zhruba dvě desetiletí. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.