V Česku budou moci pracovat cizinci bez povolení. Výjimku dostane devět zemí

Od 1. července se cizincům pracujícím v Česku usnadní podmínky. Nařízení, které ve středu schválila vláda Petra Fialy (ODS), jim zajistí, že nebudou potřebovat pro práci v Česku pracovní povolení ani zaměstnanecké karty.

Opatření se však týká jen některých zemí. Doposud tyto výjimky platily pro státy Evropské unie, vláda je však rozšířila také na USA, Velkou Británii, Kanadu, Austrálii, Nový Zéland, Japonsko, Jižní Koreu, Izrael a Singapur.

[chooze:article;value:558575]

Celkem z těchto států pracuje v Česku podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí přibližně 9 800 lidí, přičemž největší zastoupení mezi nimi mají Britové s 4 434 pracujícími.

Schválení nařízení oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Cílit má zejména na vysoce postavené a dobře placené zaměstnance zahraničních firem, které v Česku operují. "Zaměstnanci z řad občanů těchto zemí své vzdělání při výkonu zaměstnání na území ČR využívají, neboť více než v průměru 80 procent z nich pracuje na pozicích, pro jejichž opatření je potřebná vysoká kvalifikace," stojí v důvodovém prohlášení vlády.

Zároveň si ministerstvo slibuje od nařízení ulehčení v administrativě i přínosy pro pracovní trh. "Dlouhodobý vývoj v počtu volných pracovních míst oznamovaných Úřadu práce nasvědčuje, že na českém trhu práce dlouhodobě nedochází k uspokojení poptávky pracovní síly. To je nezanedbatelným faktorem v otázce využívání potenciálu českého hospodářství," uvedlo ministerstvo.

Polsko možná zkrátí pracovní týden. Pro Česko se podobný postup ale nehodí (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.