V Česku chybí pediatři. Nemocnice na Vysočině chtějí zřídit ambulance

Sehnat pediatra pro dítě je často nadlidský úkol. Jen na Vysočině jich chybí desítky. Při hledání nových dětských lékařů nepomáhají ani různé benefity. Kritická situace je třeba v Jihlavě nebo Třebíči. V obou městech skončilo v poslední době už 10 pediatrů. "Nepřibíráme nové pacienty. Situace je špatná a pacientů máme hodně. Nestíháme," popsala jihlavská dětská lékařka Martina Kohnová.

"Co slýchávám od kolegů a kamarádů, tak to je teď těžké," uvedl jeden z oslovených rodičů.

[chooze:article;value:497857]

"Dáváme 300 tisíc korun na ordinaci," řekl náměstek hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný (ČSSD).

Ojedinělým způsobem se rozhodli situaci řešit některé vysočinské nemocnice. Chtějí otevírat své vlastní dětské ambulance. Zoufalí rodiče s nemocnými dětmi kvůli nedostatku pediatrů totiž plní urgentní příjmy.

"Ambulanci dětského lékaře budeme otevírat v červnu letošního roku a budeme ji zajišťovat lékaři z dětského oddělení," přiblížila mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo.

Budou si brát služby navíc a v ambulanci se budou nad rámec svých povinností střídat. "Na nás se obrací spousta maminek s nově narozenými dětmi," uvedla primářka dětského oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod Magdalena Chvílová Weberová.

[chooze:article;value:496851]

Podobným způsobem podle informací TV Nova chtějí situaci řešit i v pelhřimovské nemocnici. I tam by se měli v připravované ambulanci střídat lékaři z tamního dětského oddělení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.