V Česku chybí policisté, nábory je lákají i na střelnici

Na střelnici v Hrádku nad Nisou spolu o jeden pohár soupeří 24 studentů z celého Libereckého kraje. "Loni jsem to vyhrál, tak doufám, že obhájím," usmívá se student maturitního ročníku střední školy v České Lípě, který se aktivity policie účastní. 

"Je to jedna z náborových aktivit našeho krajského ředitelství," vysvětluje na úvod mluvčí libereckých policistů Vladimíra Šrýtrová. Studenti se však přihlásili do soutěže sami. Letos je čeká maturita a práce u policie je pro řadu z nich lákavou možností.

[chooze:article;value:524750]

​Někteří účastníci mají o možné budoucí práci jasnou představu. "Láká mě vlastně kriminální a i státní policie," říká studentka Kateřina, která má před maturitou. "Zajímá mě práce u policie. Zajímavá je třeba kriminálka," doplňuje ji studentka Šárka ze školy v Liberci-Kateřinkách. Na severu Čech totiž policii stále chybí zaměstnanci. "V současné době v Libereckém kraji do optimálních stavů zbývá více jak 240 policistů," upřesnil Jaroslav Řehák z krajského ředitelství. 

Ve službě chybí napříč celým Českem zhruba 5 500 policistů. Ti starší odcházejí a nově příchozích je žalostně málo. Například v Praze proto nabírají už i uchazeče bez maturity. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.