V Česku chybí tisíce policistů. Stát se je snaží nalákat na náborový příspěvek

Únava, stres a údajně i přehnané požadavky. To jsou důvody, kvůli kterým někteří policisté raději odcházejí pracovat jinam. "Aktuálně slouží u policie 39 527 policistů, což je o 6 138 policistů méně, než je dlouhodobě plánovaný stav," sdělil mluvčí Policejního prezidia České republiky David Schön.

V Praze k plnému stavu chybí kolem tisícovky policistů, ve Středočeském a Ústeckém kraji okolo 550. Na Děčínsku řeší podstav v řadách policistů několik let.

[chooze:article;value:480774]

Obvodní oddělení v Krásné Lípě má při plném stavu 15 policistů, v současné době jich je 13. Často jezdí vypomáhat do okolních okrsků, které jsou na tom ještě hůře. "Největší problém byl na oddělení ve Velkém Šenově, kde v podstatě odešla většina týmu z aktivní služby," řekl starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Odměny policistů stanovuje zákon. Například začínající policista bez praxe se středoškolským vzděláním s maturitou pobírá hrubý příjem ve výši 26 420 korun. Motivací může být náborový příspěvek. "Pohybuje se od částky 75 do 150 tisíc korun. To podle místa, kde bude policista sloužit," vysvětlil Schön.

Po 15 letech vzniká nárok na výsluhový příspěvek, tedy doživotní dávku, která se pohybuje od 20 do 50 procent měsíčního služebního příjmu. "Pak to může být zajímavé do toho dalšího života odejít ještě relativně mladý, najít si jiné zaměstnání a ještě čerpat tu výsluhu. Odchází ti zkušení, nepředají to vlastně svým nástupcům a jdou pracovat kamkoliv jinam," doplnil Kolář.

"Je to dlouhodobější problém. Já jsem prostě svoje působení u policie ukončil právě z důvodu zvolení starostou. A pokud budu ve funkci čtyři roky, tak to mi bude 55 let a to už bych si netroufl," řekl bývalý policista a starosta Mikulášovic Aleš Jandus. Policejní prezidium se snaží situaci s nedostatkem policistů řešit nábory například po středních školách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.