V Česku je málo vody! Průtoky řek jsou pod polovinou průměru, varoval ministr

Pro domácnosti nebo pro průmysl bude vody dost, a to i navzdory tropickému létu. "Ani kdyby pokračovalo to suché počasí tak, jak jsme ho zaregistrovali v posledních dnech, respektive týdnech, tak skutečně nehrozí to, že bychom měli nedostatek vody v České republice," sdělil ministr zemědělství Marek Výborný.

Podle ministra nedostatek nehrozí hlavně kvůli zodpovědnému hospodaření. Nádrže na pitnou vodu jsou naplněné téměř po okraj. "Vody pro naše odběratele máme dost," uvedl ředitel Povodí Odry Jiří Tkáč.

[chooze:article;value:514384]

"Jsme schopni zajistit veškeré povolené odběry a nadlehčování z nádrží, tak jak se předpokládá," připojil se ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. "Současný stav naplněnosti nádrží nám garantuje zajištění dodávek pitné vody pro další období i v případě, že by sucho dále pokračovalo," řekl ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Pomohlo prý například to, že vodohospodáři vydali přes 50 omezení na odběr vody hlavně na menších řekách. "Jenom pro představu, loni touto dobou to bylo 39 omezení, takže jsme samozřejmě s ohledem na to suché počasí nad těmi loňskými čísly. Ale všechny ty kroky vedou k tomu, abychom dokázali s vodou smysluplně a odpovědně hospodařit," má jasno Výborný.

Navzdory tomu, že průtoky řek jsou pod průměrem hodnot z minulých let, je podle Výborného dobrá také kvalita vody pro rekreační účely.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.