V Česku je nebezpečná nemoc pejsků. Nakazili se zřejmě od divokých prasat

Před výskytem smrtící nemoci varují veterináři. V posledních měsících loňského roku se totiž mezi psy objevovala nebezpečná Aujeszkyho choroba. Veterináři museli všechny tři psy, u kterých nemoc odhalili, utratit.

Ve dvou případech šlo o lovecké psy. Ti se nakazili při honech na divoká prasata. Třetím byl labradorský retrívr, který se při venčení dostal do kontaktu s uhynulým divočákem. Uvedla to Státní veterinární správa (SVS), která na riziko choroby upozorňuje.

Aujeszkyho choroba je smrtelným virovým onemocněním, které postihuje různé druhy zvířat. Jediným zvířetem, které dokáže nemoc přežít, jsou dospělá prasata, která jsou hlavním přenašečem. I proto jsou nejčastějšími oběťmi nemoci mezi zvířaty lovečtí psi.

[chooze:article;value:483246]

Nemoc je ale nebezpečná i pro jiná zvířata. Nakazit se mohou i kočky, králíci, krávy, ovce nebo kozy. Stejně tak hrozí infekce i volně žijícím zvířatům. Projevuje se zejména neustávajícím svěděním a nadměrným sliněním. Lidé jsou vůči nemoci imunní.

Základním pravidlem prevence nemoci je zabránění kontaktu s divokými prasaty. "Špatný nápad je také krmit zvířata syrovým masem či vnitřnostmi z divočáka. Pokud jde o chovatele hospodářských zvířat, zejména prasat, platí nutnost dodržovat zásady biologické bezpečnosti, především zamezit možnému vniknutí divočáků do chovů," upozornil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Případy Aujeszkyho choroby se v Česku každý rok objevují v řádu jednotek. Proti nemoci neexistuje vakcína určená pro psy ani účinné léčivo. Jediným východiskem je tak utracení, aby se předešlo zbytečnému utrpení nakažených zvířat.

Nebezpečné nemoci zvířat jsou opět v Česku. Ministerstvo zpřísňuje pravidla:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.