V Česku je nedostatek řemeslníků. Na některé odborníky lidé čekají téměř rok

Na řemeslníka čeká už několik měsíců i Petr Hochman. Shání hlavně podlaháře. "Máme v plánu postavit vnitřní adventure mini golf a sehnat řemeslníky není opravdu jednoduché. Jak můžete vidět zatím není toho kolem nás moc postaveného dodělaného, říká. S dlouhou čekací dobou na řemeslníka mu navíc rostou i náklady.

"Vzhledem k tomu, že platíme nájem už nějaké měsíce, tak je to poměrně velký problém, protože samozřejmě náklady rostou poměrně výrazně kvůli tomu. Když se to nikam nehýbe, tak nám utíkají i výnosy potom případné," dodal Petr Hochman.

Dlouhé čekací lhůty jsou výsledkem nedostatku řemeslníků v Česku. Jejich počet navíc stále klesá a většina z nich má plné kalendáře minimálně na několik měsíců dopředu.

"V kalendáři mám nejbližší volný termín až někdy na půlku příštího února, možná konec února. A je to ještě bez záruky. Když se něco stane, tak ten člověk se musí odsunout na jiný termín nejbližší volný," sdělil obkladač a jednatel firmy NKT Jan Kvasnička.

[chooze:article;value:494956]

​"Spotřebitel, občan, investor nemá z čeho si vybírat. Nemá vůbec ani možnost, aby mu někdo tu práci udělal, natož aby si mohl vybírat. A je to prostě jenom tou dobou, která nastala," tvrdí prezident Cechu obkladačů Roman Pommer.

Nejvíce chybí právě obkladači, pak podlaháři, zedníci, pokrývači, ale i další profese. Lidem nezbývá, než si nasmlouvat řemeslníky měsíce nebo i rok předem. "Lidé volají minimálně šest až devět měsíců dopředu. Třeba loňské léto nám volal pán, který si zamlouval termín na letošní léto," nechal se slyšet Jan Kvasnička.

Nedostatek řemeslníků je prý dán především nízkým zájmem o obor a předsudky ve společnosti. "U nás sice už pozorujeme řekněme posledních pět let zvyšující se zájem o to vyučit se v nějakém řemesle. Ten nedostatek ale stále přetrvává nebo spíš se prohlubuje u řemeslníků," uvedl ředitel Střední odborné školy na pražském Jarově Miloslav Janeček.

"Je potřeba, aby se změnil pohled na řemeslníky, že to není dno, on chodí v montérkách, ale opravdu umí pěknou práci," dodal prezident Cechu podlahářů Tomáš Voborník.

Řada mladých prý navíc výuční obory nedokončí. A nepomáhá ani jistota práce po škole. Zejména situace ve stavebnictví začíná být podle odborníků neudržitelná.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.