V Česku jsou ceny bytů vysoké. Vyplatí se je koupit v zahraničí, míní experti

Nemovitost v zahraničí vlastní už desítky tisíc Čechů. Byt v Itálii si koupila i paní Jana s rodinou. "Jsme koupili řadovku asi 500 metrů od moře, má to tři patra, je to vlastně 4+1 s takovou malou předzahrádkou. Se vším nás to vyšlo na nějakých 115 tisíc euro (asi 2 700 000 korun, pozn. red.). Vlastně nejvíce nás časově zaseklo to, že bylo dům potřeba uhradit šekem u banky, která je v Itálii vedená. A pro cizince si založit konto v Itálii není tak snadné," vysvětlila majitelka bytu v Itálii Jana Perlová.

Češi kromě Itálie nejčastěji kupují nemovitosti také ve Španělsku, Řecku, Chorvatsku, Albánii nebo i na ostrově Kypr. Zainvestovat v Chorvatsku se rozhodl i pan Tomáš, který původně koupil apartmán pro sebe, teď už jich má ale víc a prodává je dalším Čechům. 

[chooze:article;value:497875]

"Nejdůležitější je položit to na soud, člověk tam musí dojít se svým právníkem. Je potřeba si dávat pozor na černé stavby, tedy ty, které nemají kolaudaci. Úplně nejlepší je se tam obrátit na někoho," uvedl majitel a prodejce apartmánů v Chorvatsku Tomáš Carba.

"Najal bych si místně nějakého znalce právníka. Kvůli těm potencionálním problémům, kterých se potom člověk vyvaruje, se to určitě vyplatí," sdělil ekonom Petr Bartoň.

Někteří se ale odvážili investovat i daleko za hranicemi Evropské unie, například v Gruzii. "Je to ještě cenově příjemné, protože nejsou v Evropské unii, současně se chtějí podobat Emirátům," poznamenal hlavní investor Magnetic Beach Resortu v Gruzii Petr Zapletal.

[chooze:article;value:493356]

"V některých státech mimo EU, jako je třeba Albánie nebo Gruzie, mohou být komplikace způsobeny například tím, že většinu pozemků vlastní tamní vlády," varoval ekonom Petr Studnička.

V Česku zaplatíte za metr čtvereční průměrně 93 tisíc korun. V na chorvatském pobřeží je to necelých 45 tisíc, v centru španělské Barcelony dokonce necelých 11 tisíc korun za metr čtvereční.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.