V Česku jsou čím dál častější syntetické drogy. Vláda je nestíhá zakazovat

Takřka třetina Čechů přiznává, že během života zkusila marihuanu, pravidelných konzumentů je ale podstatně méně. S odstupem je na druhém místě pervitin. Závislých na něm je asi čtyřicet tisíc narkomanů.

Ve světě obvyklý kokain Čechy tolik netáhne. Nejspíš i kvůli ceně. "Ten zážitek na pervitinu je dlouhodobější než z kokainu. Kokain je samozřejmě látka výrazně dražší, a mnohem více leze do peněz," vysvětlil vedoucí oddělení odborných služeb společnosti Podané ruce Vladimír Kaška. Podané ruce se zaměřují na pomoc drogově závislým lidem.

Statistiky stále častěji ale plní takzvané syntetické drogy. Boj s těmi, kdo je prodávají, je prý velmi složitý. "Jsou prodávány jako reklamní předměty nebo soli do koupele, tak vlastně neprochází ani žádnou kontrolou třeba potravinářské inspekce," dodal Kaška.

[chooze:article;value:518484]

Přibývá i nejrůznějších extraktů z marihuany, třeba Fénixovy slzy. Ty se kouří přes takzvané vaporizéry nebo se i pijí. "Fénixovy slzy jsou vysoce koncentrovaným extraktem z květů samičích rostlin konopí," řekl vedoucí protidrogového oddělení pražské policie Jaromír Badin.

I zkušení policisté často kroutí hlavami, co se všechno dá užít jako droga. "Objevila se nám tady gama hydroxybutyrát, což je vlastně tekutá extáze a také čistidlo na graffiti. Dokáže způsobit velké zdravotní komplikace, které mohou mít až fatální následky," sdělila zástupkyně vedoucího protidrogového oddělení pražské policie Michaela Volková.

Nebezpečné syntetické drogy nejčastěji pocházejí z Číny a Indie. "Mají geniální marketing. Než zakážeme jednu látku, tak oni mají několik dalších nových vyrobených a přivezou to po tunách do Evropy," podotkl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Seznam zakázaných látek, který posvětila česká vláda, má už 500 položek.

Proč v posledních letech stoupl počet případů úmrtí spojených s drogami? Podívejte se na rozhovor s psychiatrem Matějem Kasalem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.