V Česku jsou nově legální hromadné žaloby. Má to ale háček

Se začátkem července začal platit zákon č. 179/2024 Sb., o hromadném občanském řízení soudním. Ten do českého práva zavádí takzvané hromadné žaloby.

"Cílem zákona bylo transponovat do právního řádu České republiky směrnici EU o zástupných žalobách na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů a zavést nástroj, který poskytne spotřebitelům efektivní, rychlou a účinnou soudní ochranu," říká k němu ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

"Není důležité, zda mezi podnikatelem a spotřebiteli nebo drobnými podnikateli před podáním hromadné žaloby existoval smluvní vztah či nikoliv. Žalobou se lze domáhat i nároků, které se neopírají o uzavřenou smlouvu, typicky jde o nároky vyplývající z porušení zákona," uvádí k zákonu dále ministerstvo s tím, že hromadná žaloba by měla být pro poškozené také levnější.

[chooze:article;value:562856]

Má to ale háček. Žalobu, k níž se můžou spotřebitelé následně připojit, může podat pouze organizace zapsaná na českém či evropském seznamu oprávněných osob. Ten český je ale zatím prázdný. "Žádná oprávněná osoba nebyla dosud ministerstvem průmyslu a obchodu zapsána," uvádí samo ministerstvo.

Češi se tak musí buďto obrátit na organizace v zahraničí, aby za ně žalobu podaly, nebo musí počkat, až se na seznamu objeví subjekt z Česka. Aktivní hromadná řízení pak najdou lidé na webu ministerstva spravedlnosti. To také vytvořilo návod, jak se do nich následně zapojit.

Válek chce v Česku více pohotovostí. Jejich vznik má zajistit novela zákona (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.