V Česku jsou nové vojenské vrtulníky. Nahradí půl století starou techniku

Jeden ze dvou prvních bitevních vrtulníků Viper ve službách české armády symbolicky na jeho prvním letu doprovázely dva dosluhující stroje, které sloužily armádě dlouhých 45 let.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) naznačila, že staré bitevníky Mi-24 mohou najít uplatnění na Ukrajině. Podle ní odvedly Československu i Česku skvělou službu. A sloužily déle, než se očekávalo.

[chooze:article;value:517783]

"Určitě pro tyto vrtulníky využití najdeme. A to je všechno, co vám k tomu řeknu. Protože víte, že dodávky na Ukrajinu zásadně nekomentuji," uvedla Černochová.

Na základnu v Náměšti ve čtvrtek dorazil také první z objednaných víceúčelových strojů Venom. Ten ale zatím zůstává v hangáru a čeká na sestavení, necestoval totiž vcelku. Ze Spojených států amerických česká armáda pořizuje celkem 12 vrtulníků, osm víceúčelových Venomů a čtyři bitevníky Viper.

Česká armáda by měla do konce příštího roku převzít zbylých osm těchto strojů. Celkově by jich pak měla mít 20, a to 10 kusů Venomů a stejný počet Viperů. Dalších osm modernizovaných strojů totiž Česko získá od Spojených států amerických jako ocenění za pomoc Ukrajině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.