V Česku jsou stovky tisíc prázdných bytů. Prohlubuje to krizi s bydlením

V bytových domech jde často o investiční byty. Mezi roky 2011 a 2021 jejich počet vzrostl o 40 procent. Podle ministerstva pro místní rozvoj to prohlubuje krizi v bydlení. A k řešení nestačí pouze nová výstavba.

"Ty byty, které jsou dlouhodobě opravdu využívané k něčemu jinému nebo jsou prázdné, tak samozřejmě na tom trhu chybí. Když se bavíme o tom množství, tak to je prostě číslo, které by výstavba v tom průměru, ve kterém jede, dohnala třeba za 10 let. To znamená, že je to určitě jeden z faktorů, na které se musíme zaměřit, abychom ty byty vrátili na trh s bydlením," uvedl ředitel odboru strategie a analýz regionální politiky a politického bydlení ministerstva Jan Schneider.

[chooze:article;value:535297]

Situaci by prý mohl částečně napravit navrhovaný zákon o podpoře v bydlení. "Míří na rodiny a domácnosti, které jsou v bytové nouzi, nebo ohroženy tou bytovou krizí. Týká se to podpory a asistence tak, aby se mohly lépe pohybovat a orientovat na trhu s bydlením. A pro ty nejohroženější jsou tam další nástroje, jako je garance a přímá podpora v rámci toho bydlení," nastínil Schneider.

Dalšími řešeními jsou i dotační programy a práce ministerstva s bankovním sektorem tak, aby se situace na trhu s bydlením celoplošně zlepšila.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.