V Česku jsou suroviny na cukroví nejdražší v okolí. Rozdíly jsou obří

Linecké cukroví. Jeden z mnoha symbolů Vánoc s vůní vanilky nesmí chybět téměř na žádné štědrovečerní tabuli. Na jeho přípravu přitom stačí pouhých sedm ingrediencí. My jsme se je vydali nakoupit do českého, německého i polského obchodu.

Jednou z nejzákladnějších surovin, které budeme potřebovat, je máslo. To české nás stálo 50 korun. V Německu stálo stejné balení zhruba 39 korun a v Polsku vyšlo v přepočtu na 38 korun. Na těsto jsme potřebovali i moučkový cukr, hladkou mouku, citrónovou kůru a dva žloutky.

[chooze:article;value:524151]

​Moučkový cukr nás nejlevněji vyšel v Česku, kde jsme za něj zaplatili 27 korun, a hladká mouka byla zdaleka nejlevnější v Polsku. Cenově srovnatelná byla ve všech zemích vajíčka. Nejvíce nás ale překvapila cena citrónů.

Pokud byste koupili kilogram citronů v Německu, zaplatíte za ně 59 centů, tedy zhruba 15 korun. Naopak v Česku stojí 50 korun, německé citrony jsou tak o 70 procent levnější.

A v Polsku stálo kilo citrónů dokonce 56 korun, tedy zhruba stejně jako v Německu citróny v bio kvalitě. Při nákupu jsme nemohli vynechat ani marmeládu, abychom mohli upečené kousky slepovat.

[chooze:article;value:530349]

​V německém obchodě nás stálo 450gramové balení jahodové marmelády 34 korun. V českém obchodě jsme za stejné balení zaplatili o 11 korun více, v Polsku byla marmeláda dokonce ještě o další dvě koruny dražší.

Kde nás tedy vyšlo cenově nejvýhodněji? V Německu jsme za sedm položek zaplatili 216 korun. V českém obchodě jsme za stejné zboží zaplatili o 38 korun víc. Tedy zhruba o 15 procent. V Polsku nás nákup stál 248 korun.

Překvapivě nejvýhodněji jsme tak suroviny nakoupili u našich německých sousedů. V Polsku se vyplatí spíše kupovat cukroví hotové.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.