V Česku letos přibyly stovky nakažených HIV. Může za to i konflikt na Ukrajině

Tomáš z Ostravy během dvou měsíců zhubl přes pět kilo, měl horečku a zimnici. Nejdříve si myslel, že má chřipku. Když léky nezabraly, šel na testy HIV. "Měl jsem nechráněný sex s jednou holkou z baru v Mnichově, kterou jsem neznal. Kvůli jedné vášnivé noci jsem teď HIV pozitivní," vylíčil nakažený muž.

Nyní patří mezi 220 letos nově nakažených virem HIV v Česku. Počty nakažených podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) i nadále výrazně ovlivňuje válečný konflikt na Ukrajině. Nejvíce nově nakažených je v Praze a v Jihomoravském kraji. Nejčastěji jde o homosexuály, kteří se nakazili při pohlavním styku.

[chooze:article;value:503785]

Kromě nemocnic se mohou lidé nechat zdarma otestovat také v některých neziskových organizacích. Ty nabízejí anonymní rychlotest na HIV. Výsledek je během několika minut.

"Pokud je pacient diagnostikován včas, tak se může velmi rychle začít léčit, a to mu umožňuje dlouhodobý život," uvedla vedoucí lékařka HIV centra Fakultní nemocnice Ostrava Lenka Olbrechtová.

A to dokonce včetně sexuálního života bez rizika nakažení partnera. Navíc existují tablety na předpis, které přenosu HIV dokážou zabránit. "Jednu tabletku denně a je to účinná prevence," doplnila Olbrechtová. Na světě žije odhadem 39 milionů HIV pozitivních lidí. Loni kvůli viru zemřelo přes 600 tisíc nemocných.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.