V Česku mají vyrůst čtyři nové jaderné bloky. Je to velká investice, varují experti

Ve hře je možnost, že Česko bude stavět celkem čtyři nové reaktory v areálech stávajících elektráren Dukovany a Temelína. Rozhodnout se má příští rok. "Jaderná energie je klíčová pro zajištění naší energetické soběstačnosti. Aktuálně se zpracovává státní energetická koncepce, ze které by měla vyplynout naše potřeba a také případné rozdělení na velké a malé jaderné zdroje," řekl premiér Petr Fiala (ODS).

"Tato vláda měla udělat jednu jedinou věc – využít opce a připravit tendr nikoliv na další bloky. Doposud tak neudělala a pokud udělá, my to samozřejmě podpoříme. Nové bloky vydrží 60 let, je to návratná investice," řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Stavba nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně by podle odborníků mohla zajistit energetickou soběstačnost Česka. Někteří odborníci tvrdí, že Česko by se nemělo orientovat na jeden zdroj, ale snažit se využít třeba i ty, které nejsou v módě. Například uhlí.

[chooze:article;value:531804]

​"Potřebujete více typů zdrojů elektřiny. Jaderné elektrárny nemohou nahrazovat uhlí," vysvětlil energetický expert Vratislav Ludvík. "Jednotlivé vlády nenašly dostatek politické odvahy rozhodnout, co Česká republika již dávno potřebuje. Uhlí můžeme mít jako rezervu," dodal bezpečnostní analytik Daniel Koštoval.

Podle údajů z roku 2022 spotřebujeme 60 TW hodin elektřiny a vyrobíme necelých 79 TW. Jenže spotřeba bude stoupat, navíc v některých ročních obdobích je problém se zdroji obnovitelné elektřiny. Třeba v zimě se soláry.

"Dovážíme třikrát víc elektřiny, než vyvážíme. Kapacity prostě nestačí, a to je ten varovný signál. Vláda by neměla moc otálet a hrozí nám, než postavíme nové jaderné bloky, že budeme mít nedostatek," dodal Koštoval.

[chooze:article;value:531598]

​Čtyři bloky by měly stát kolem dvou bilionů korun. Jenže zatím není jasné, kde peníze vzít. "Celkové náklady nemáme projednané na úrovni Evropské unie, ale my v tom nemáme jasno ani na domácí půdě. Celkové náklady se odhadují až na úroveň dvou bilionů korun, což je za současné situace pro státní české finance těžko přijatelné," upozornil expert na energetiku Michal Šnobr.

"Tendr je koncipován minimálně na jeden jaderný blok. Uvažujeme v kontextu energetické bezpečnosti a zajištění i částečné soběstačnosti v oblasti elektroenergetiky," doplnil náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti).

Některé z aktuálně fungujících bloků za zhruba 25 let doslouží. Elektřinu navíc nemají ani naši sousedé. Třeba Němci zavírají poslední tři jaderné elektrárny, Česko by jim pak mohlo elektřinu prodávat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.