V Česku oblíbené sladidlo může ničit DNA. Už to prověřujeme, tvrdí úřad

Umělé sladidlo sukralóza, označované také jako E 955, může být podle výzkumu amerických vědců ze Severokarolínské univerzity zdraví škodlivé. Poměrně běžně se přitom vyskytuje i v potravinách prodávaných v Česku. Problematická má být hlavně látka sukralóza-6-acetát, která vzniká jejím natrávením.

"Zjistili jsme, že sloučenina sukralóza-6-acetát je genotoxická a že účinně rozkládá DNA v buňkách, které byly vystaveny této chemikálii," vysvětlila pro News Medical vedoucí studie Susan Schiffmanová s tím, že dopad na zdraví může mít i jediný nápoj doslazený sukralózou.

Testy ale probíhaly "ve zkumavce" na vypěstovaných buněčných kulturách. Takovéto testování sice může odhalit potenciální nebezpečí, ne vždy ale dostatečně přesně odráží podmínky, které jsou v těle. Ty přitom můžou hrát velmi podstatnou roli.

[chooze:article;value:492571]

To přiznává i samotný vědecký tým, když uvádí, že v rámci testování na střevních buňkách nechránila tyto buňky vrstva bakterií, která je v těle obvykle pokrývá.

Ani podle Diany Chrpové z Katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky České zemědělské univerzity nelze zatím říci, že je sladidlo pro člověka škodlivé. "Vzhledem k tomu, že tato látka v tuto chvíli není Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) zakázána, což znamená, že je povolena ve výživě lidí jako náhradní sladidlo, nemohu ani já, ani kdokoliv jiný tvrdit opak," vysvětlila. Dodala však, že u podobných látek probíhají časté přezkumy jejich dopadů na zdraví, zvláště právě na základě podobných studií.

[chooze:article;value:504788]

To potvrzuje i samotný úřad. "Tato studie nám byla zaslána přímo autorem. V současné době vyhodnocujeme bezpečnost sukralózy v rámci našeho přehodnocování bezpečnosti všech potravinových aditiv (takzvaných éček), včetně sladidel, která byla schválena do ledna roku 2009," sdělil redakci TN.cz mluvčí EFSA Edward Bray.

"V rámci tohoto zhodnocení vezmou naši vědci v úvahu nově dostupné studie a data. Očekáváme, že tato posouzení dokončíme v průběhu let 2023 a 2024. Podle jeho výsledků se pak Evropská komise a vnitrostátní orgány rozhodnou, zda jsou nutné změny právních předpisů," dodal Bray.

Ne vždy ale úřady dojdou k jasnému výsledku. Antimonopolní úřad měsíce zkoumal, kdo může za drahé potraviny. Na viníka nepřišel: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.