V Česku odstartovaly plošné deratizace potkanů. Hlodavci zamořili řadu měst

Vyskočil z díry v kontejneru a asi běžel pro kamaráda. Vzápětí vlezli do popelnice oba dva. Jeden pomohl druhému. O minutu později přiběhl další. Na jednoho obyvatele Havířova připadá podle odhadu deratizátorů čtyři až pět hlodavců. V kanalizaci téměř 70tisícového města jich žije přibližně 350 tisíc. "Jezdím v noci do práce a vidím je tady lítat," popsala jedna z obyvatelek Havířova. "Jsou i pod schody. Tím, že děti nechávají drobky, tak se tady nažerou," vylíčila další.

Jen v Havířově a okolí deratizátoři rozmístili skoro 14 tisíc nástrah. "Hodíme to na suché místo," sdělil deratizátor Vojtěch Kozák. Okolí kanálu je prošpikováno dírami od potkanů. "Ty poznáte tak, že jsou vyhlazené, protože tam tudy chodí," vysvětlil Kozák.

[chooze:article;value:501351]

Jed na potkany pokládají deratizátoři do téměř každé díry. "My to děláme tak, aby se ten pejsek k tomu nedostal. Ti psi to nepozřou, protože to je hořké," doplnil Kozák.

Potkani se mohou kanalizací přesunout do míst, kde je dostatek potravy. Často jde o sídliště a bytové komplexy. "Můžeme vidět dešťovou vpusť, kudy tito potkani vylézají a vchází nám do kontejnerů, kde jsou zbytky jídla," sdělil čistič kanalizace společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK).

Jeden pár potkanů může mít i 50 mláďat ročně. Samice může zabřeznout už 24 hodin po porodu. "Mohou samozřejmě přenášet nemoci, k těm nejčastějším patří žloutenka, tuberkulóza a salmonelóza," řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

"Apel směřuje ke všem obyvatelům domů a bytů, aby zbytky jídla nesplachovali do záchodu. Tato potrava slouží potkanům k tomu, aby žili v blahobytu," vyzval mluvčí SmVaK Marek Síbrt. Kromě Havířova s deratizací začali také například v Pardubicích. Stovky potkanů tam ovládly okolí vlakového nádraží.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.