V Česku opět zdražily pohonné hmoty. Ceny nafty a benzínu se téměř srovnaly

Benzín i nafta zdražují. Výjimkou nejsou ceny těsně pod 40 korunami. Podle analytiků navíc dál porostou. Nejlevněji tankují řidiči v Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Nejdražší je benzín i nafta tradičně v Praze, obojí v průměru nad hranicí 39 korun. Průměrná cena benzínu v Česku je 37,83 koruny, nafty pak 37,67 koruny.

Jedna z levnějších čerpacích stanic v Praze nabízí naftu za 35,90 koruny a Natural 95 za 36,50 koruny. "Společnost MOL průběžně počítá s nutností reagovat na neustále se měnící tržní prostředí. Počítáme tedy neustále s tím, že koncová cena na čerpací stanici neustále reaguje na tyto vstupy. A buď klesá, či roste," poznamenal vedoucí komunikace MOLu Martin Pavlíček. 

[chooze:article;value:486516]

"V posledních měsících byla ta situace velmi napjatá a naše marže klesla i k 70 haléřům za litr," sdělil provozní vedoucí Tank ONO Jiří Ondra. "Co se týká marží u čerpacích stanic, tak ty jsou aktuálně podprůměrné. Možná jsou trošku blíže průměru v případě nafty, ale u benzinu jsou rozhodně pod tím průměrem. Očekáváme zvyšování cen pohonných hmot," prohlásil investiční stratég portálu Finlord.cz Boris Tomčiak.

Ministerstvo financí se snaží marže prodejců dál hlídat. "Kontroly pokračují, probíhají, my to velmi aktivně sledujeme a analyzujeme, ale v tuto chvíli tam nevidíme žádný důvod k jakémukoli zásahu ze strany ministerstva financí," poznamenal mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

[chooze:article;value:485172]

Podle ekonomů nestojí za růstem cen jen rostoucí marže prodejců, ale například i ceny na burze nebo to, že 5. února vejde v platnost embargo na dovozy nafty z Ruska.

"Postupně odumíraly evropské rafinérky spolu s tím, jak Evropská unie prohlašovala. že tady zakáže spalovací motory, nyní ale tyhle rafinérky chybí. Navíc od 5. února se Evropská unie rozhodla zakázat dovozy ruské nafty," řekl ekonom Petr Bartoň.

Podíl ruské nafty v zemích Evropské unie byl přitom ještě nedávno i 40procentní. Ekonomové očekávají zdražení nafty a benzínu i v následujícím týdnu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.