V Česku panovaly tropy. Lidé se snažili ochladit u vody i na hřbitovech

Pro někoho tropický ráj na zemi, pro jiného nesnesitelná výheň pekelná. Den kdy teplota stoupá ke čtyřicítce je speciální pro každého. Už dopoledne začalo obří stěhování národa k vodě. Ke koupalištím vedly stometrové fronty a u bazénů by mezi ručníky neproběhla myš. Po poledni už teplota hravě pokořila třicítku. Ve velkých městech se před žárem nedalo schovat ani ve stínu.

Absolutní 11 let starý teplotní rekord 40,4 stupně Celsia ze středočeských Dobřichovic sice nepadl, konkrétně 15. července ale nikdy tepleji nebylo.

Největší teplo bylo na západě Čech. V Plzni meteorologové kolem druhé hodiny odpolední naměřili 38,6 stupňů Celsia. Stejné teplo pak bylo i v Řeži u Prahy. A i přímo v Praze teplota překonala 36 stupňů. To už je horko, při kterém se člověk rád ochladí i u hrobu.

[chooze:article;value:513389]

S trochou nadsázky vyzvala k procházce mezi hroby přímo Správa hřbitovů hlavního města Prahy. Stín stromů totiž na hřbitovech vytváří příjemné mikroklima, díky kterému je tam chladněji než v okolí. A někteří výzvu skutečně vyslyšeli. Vydali se třeba na Olšanské hřbitovy. V ulicích rozpálené Prahy by se totiž daly na chodníku opékat trdelníky. Největší atrakcí pro turisty se pak staly kropicí vozy.

Skuteční znalci přírody ale nepotřebovali kropič, klimatizaci, zmrzlinu ani ledové pivo. Jen si prostě vyrazili na ten správný výlet. Například na Sibiř. Přesněji tedy do soutěsky Sibiř v Teplických skalách. Teploměr tam ukazoval jen lehce přes šest stupňů, tedy o třicet míň než ve zbytku republiky.

[chooze:article;value:513353]

Relativně chladno pak bylo také v moravskoslezském kraji. Ale o žádné svěží teploty nešlo. Například v Ostravě bylo 32 stupňů. Už v neděli by se to ale mohlo obrátit. Podle předpovědí meteorologů bude na konci týdne nejtepleji právě na východě republiky.

Tropy v Česku dělají těžkou hlavu hlavně záchranářům a hasičům v suchém porostu stačí jen jiskra. Kvůli vysokým teplotám už platí ve většině krajů zákaz používají otevřeného ohně v přírodě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.